Hírek

Kína nemet mond Oroszország szankcionálására és folytatja a „normális kereskedelmi együttműködést”

Kína szerdán kijelentette, hogy nem veszi fontolóra Oroszország szankcionálását Ukrajna illegális inváziója miatt, és kijelentette, hogy folytatja a “szokásos kereskedelmi együttműködést”.Kína szintén tartózkodott az ENSZ-közgyűlés szerdai szavazásán egy nem kötelező erejű határozatról, amely felszólítja Oroszországot az ukrajnai háború leállítására.

borítókép : Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel a Kremlben Moszkvában, Oroszországban, 2019. június 5. (REUTERS/Jevgenyija Novozsenina/Pool)

Kína tartózkodott az ENSZ-közgyűlés szerdai szavazásán egy nem kötelező erejű határozatról , amely felszólítja Oroszországot, hogy állítsa le az ukrajnai háborút és vonja ki katonai erőit. Mindössze öt nemzet – Oroszország, Fehéroroszország, Eritrea, Észak-Korea és Szíria – ellenezte a határozatot, amelyet 141 igen szavazattal fogadtak el.

Az invázióra válaszul az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Ausztrália, Új-Zéland és több tucat európai nemzet súlyos szankciókkal sújtotta az orosz bankokat, vállalkozásokat.

De annak ellenére, hogy többször hangoztatja, hogy tiszteletben tartja egy állam szuverenitását, Kína nem volt hajlandó egyenesen elítélni az orosz agressziót vagy szankciókat bevezetni.

“Kína határozottan ellenez minden illegális egyoldalú szankciót, és úgy véli, hogy a szankciók soha nem alapvetően hatékony eszközök a problémák megoldására” – mondta szerdán Wang Webin, a kínai külügyminisztérium szóvivője. “Csak komoly nehézségeket okoznak az érintett országok gazdaságában és megélhetésében, és tovább fokozzák a megosztottságot és a konfrontációt.”

“Kína és Oroszország továbbra is normális kereskedelmi együttműködést folytat a kölcsönös tisztelet, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök szellemében” – tette hozzá. Kína a múlt héten meglepte a nemzetközi közösséget, amikor két legnagyobb állami tulajdonú bankja  korlátozta az orosz nyersanyagvásárlások finanszírozását. A korlátozó lépés azonban Kína vonakodását tükrözte, hogy erősebb álláspontot képviseljen legfőbb szövetségesével szemben. 

Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának állandó tagjai által előterjesztett, Oroszország illegális invázióját elítélő határozatot pénteken nem fogadták el, miután Oroszország megvétózta az intézkedést, Kína pedig tartózkodott a szavazástól. 

Az ENSZ szerdán tartotta a 193 tagú ENSZ Közgyűlés rendkívüli rendkívüli ülését – amit 40 éve nem hívták össze –, ahol elfogadták a határozatot . 

foxnews.com

Ajánlott Cikkek