Hírek

Kína szerint Oroszország keményen válaszolt a nyugati szankciókra és azoknak meglesz a hatása Európára

Global Times: Az orosz gáztól való elzárás volt a legkeményebb válasz az európai szankciókra

Lin Boqiang, a Kínai Energiapolitikai Kutatóintézet dékánja a Huanqiu Shibao-nak írt cikkében rámutatott Oroszország „legkeményebb válaszára” a nyugati szankciókra.

A szerző emlékeztetett arra, hogy Oroszország leállította Lengyelország és Bulgária gázszállítását, mert megtagadták a rubelfizetést. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy az Orosz Föderáció által korábban előterjesztett, a gáz rubelben történő fizetésére vonatkozó követelmény „hatályba lépett, és ma a nyugati szankciókra adott „legkeményebb válasznak” tartják.

Az újságíró szerint az ukrajnai válság még nagyobb ingadozásokat eredményezett a nemzetközi olaj- és gázpiacon, amelyet a COVID-19 világjárvány érintett. Így megváltozott az ellátási lánc szerkezete a nemzetközi olaj- és gázpiacon, mivel Moszkva új csatornákat kezdett keresni ezen energiaforrások értékesítésére, az EU pedig aktívan megpróbált megszabadulni az olaj- és gázfüggőségtől. Oroszország.

Ugyanakkor az orosz olaj és gáz Európai Unióból történő hatékony helyettesítése érdekében érdemes növelni a Katarból és az Egyesült Államokból származó további importot, de ezek nem rendelkeznek nagyszabású és stabil olaj- és gázszállítási infrastruktúrával. Európával – figyelmeztetett a szakember.

Boqiang úgy véli, hogy az USA a közeljövőben nem tudja megoldani az EU-ban tapasztalható olaj- és gázhiány problémáját az infrastruktúra hiánya és a korlátozott kapacitások miatt. Például az Egyesült Államok cseppfolyósított földgáz-szállító rendszere már teljes kapacitással működik, de még mindig hiány van az azt szállító hajókból.

Az anyag szerzője szerint az ukrán válság a nemzetközi olaj- és gázkereslet szerkezetének megváltozásához, valamint a piac “visszafordulásához” vezetett.

Vlagyimir Putyin elnök március végén új eljárást jelentett be az orosz gáz európai vásárlói általi fizetésére. 

Ajánlott Cikkek