Hírek Videók

„Kínai drón, drónellenes rendszerek ragyognak majd a közelgő Airshow China-n”

November 8. és 13 között rendezik meg – immár tizennegyedik alkalommal – az Airshow China-t, melyen most már szokásosan olyan technológiákat mutatnak be, melyekről sok esetben még az Egyesült Államokban is csak álmodoznak. Mi várható az idén? Erről számolt be a Global Times című kínai lap.

Borítóképen: Két Chengdu J-20 (forrás: wikimedia, szerző: N509FZ, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az Airshow China 2022-ben részt vevő repülőgépek és felszerelések az elmúlt napokban érkeztek Zhuhaiba, a dél-kínai Guangdong tartományba, ahol a jövő héten tartják a kiállítást, a megfigyelők pedig már alig várják a kínai drón- és drón-elhárító rendszerek kiállítását. amikor az ukrajnai válságban kiemelik a kettő fontosságát.

Egy J-16-os nehéz vadászrepülőgép szállt le vasárnap Zsuhajban a közelgő légibemutatóra készülve – jelentette hétfőn a Kínai Központi Televízió (CCTV).

Más típusú repülőgépek, köztük a JL-10 fejlett kiképzőgép és az Y-20 nagy szállítórepülőgép, valamint a Red Falcon Aerobatic Team is megérkeztek a helyszínre – jelentette a CCTV.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) légiereje a J-20-as lopakodó vadászgépet is magában foglaló 20-as sorozatból, a PLA hadserege pedig először küld majd helikoptereket repülési feladatokra – áll a CCTV riportjában.

Sajtóértesülések szerint Kína drónok nagy gyűjteményét állítja ki, köztük a Wing Loong sorozatú fegyveres felderítő drónokat, a CH-7 nagy magasságú, hosszú távú drónt, a Twin-Tailed Scorpion D négymotoros nagy drónt és a WZ- 8 nagy magasságú, nagy sebességű felderítő drón.

https://youtu.be/0WVylB4Ozx4

A Kína által kifejlesztett drónellenes rendszerek is először jelennek meg az Airshow-n – jelentette a CCTV.

Kína sokféle rakétát, fegyvert, lézert és radart fejlesztett ki különböző működési elvekkel, amelyek párhuzamosan működhetnek alacsony, lassú, kis repülőgépek, például drónok célba vételében, mondták katonai megfigyelők.

A drónok és a drónellenes rendszerek várhatóan az idei Airshow China csúcspontjai lesznek, miután a „lándzsa és a pajzs” kettős hangsúlyt kapott az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktusban.

„A modern hadviselésben a drónok alkalmazása széleskörűvé vált, és a drónok beszerzése is egyszerűvé vált. Az orosz-ukrán konfliktusban nem csak dedikált fegyveres felderítő drónokat vetettek be, hanem egyszerű öngyilkos drónokat vagy leskelődő lőszereket is bevetettek” – mondta Wei Dongxu pekingi katonai szakértő a Global Timesnak hétfőn.

„Azok az egyszerű drónok alacsonyan és lassan repülnek, és kis radarkeresztmetszetűek. A vadászgépeket és cirkálórakétákat célzó hagyományos radarrendszerek gyakran nehezen észlelik őket. Ezenkívül olcsók és könnyen tömegesen gyárthatók” – mondta Wei.

„Kína világelső a drónellenes technológiák terén, mivel Kína sokféle elektronikus zavaró eszközt és járműre szerelt lézerrendszert fejlesztett ki, amelyek természetüknél fogva dróngyilkosok” – mondta Wei.

Kína világszínvonalú fejlesztő a drónok terén is, amelyek önállóan képesek fejlett lopakodó támadási drónok fejlesztésére, mondta Wei.

„Mivel a drónokat repülés közben nehéz elfogni, egy másik lehetőség az, hogy felszállás előtt megsemmisítik őket, vagy még jobb, ha megsemmisítik a gyártó létesítményeiket, és egy ország saját drónjainak használata nagyon jó választás ezekhez a küldetésekhez” – mondta egy anonimitást kérő kínai drónszakértő a Global Timesnak.

Ajánlott Cikkek