Hírek

Kínai nagykövet: Az Egyesült Államok Kína-politikája rosszindulatú konfrontáció

Az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő kínai nagykövet, Qin Gang élesen bírálta az Antony Blinken által felvázolt Kína-politikát, amit röviden így foglalt össze az amerikai külügy vezetője: „befektetés, összehangolás, verseny”. Qin Gang erről egy Indianai gazdasági fórumon beszélt írja a Global Times.

Borítóképen: Qin Gang szalvadori látogatása – 2019 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Fotos Presidencia El Salvador, licenc: CC0 1.0)

Az Egyesült Államok által Kínával szembeni stratégiájának meghatározásában állítólagos verseny nem tisztességes és egészséges, hanem „rosszindulatú konfrontáció”, ami vagy arra kényszerít másokat, hogy elfogadják saját maguk (értsd: Amerika – a szerk.) által alkotott szabályait, vagy akár „horoggal vagy csalással” visszatartsa és fékezze a másikat – mondja a nagykövet.

Kínai megfigyelők szerint Qin felfedte az amerikai politikában mélyen gyökerező hegemón gondolkodásmódot:

Biden kormánya kivonja magát a nemzetközi szabályok alól, és összehangolt módon „USA-központú kis körök” létrehozásárán fáradozik, a fejlődés megfékezésére, mert Kína felemelkedését az Egyesült Államok globális fölényére vonatkozó fenyegetésként érzékeli.

„A versenynek a nemzetközi kapcsolatok alapelvére és a WTO-szabályokra kell épülnie, amelyek jobbá teszik egymást, nem pedig egy „nyert vagy veszített nulla összegű játék” – mondta Qin, majd hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok viszont nem ezek szerint jár el!

Legutóbbi japán látogatása során Biden ismertette az Indo-Pacific Economic Framework-et (IPEF), amely az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni stratégiájának gazdasági pillére, és fontos eszköze az Egyesült Államoknak a Kínával szembeni geogazdasági verseny lebonyolításában. Az Egyesült Államok által vezetett „kis körök” további tipikus példái még a G7, az AUKUS, a QUAD és a NATO.

He Weiwen, a Kínai Kereskedelmi Világszervezet Tanulmányi Társaságának végrehajtó tanácsának tagja a Global Timesnak pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok Kína-stratégiájának lényege továbbra is az, hogy „minden eszközzel ellenőrizni kell a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését, beleértve a gazdasággal való visszaélést is. a hatalmat, és meglovagolni a multilaterális szervezeteket”.

Blinken azt állította, hogy Peking a fennálló, szabályokon alapuló világrend megváltoztatására törekszik, ami „hosszú távú kihívást” jelent, de kínai megfigyelők rámutattak, hogy az ilyen vád „teljesen kitalált”, mert Kína minden nemzetközi egyezményt betart, ugyanakkor az Egyesült Államok a fent említett szervezeteken keresztül saját szabályait kényszeríti rá „kis körökön” keresztül.

„Kína mindig betartja a nemzetközi szabályokat. Ha az USA is a globális szabályok szerint viselkedik, akkor nincs nagy ellentmondás a világ két legnagyobb gazdasága között” – mondta, He Weiwen, megjegyezve, hogy a fő probléma az, hogy az előfeltétel, …

… az Egyesült Államok retorikája szerinti „szabály alapú világrend” nem az igazi világrend, amely az ENSZ Alapokmányán és a multilaterális szabályokon alapul, a WTO-val a középpontban, hanem csak egy szűk kör sajátja, amelyet az USA vezet.

A fórumon Qin azt is elmondta, hogy Kína és az Egyesült Államok minden szinten fenntartja a kommunikációt kereskedelmi és gazdasági kérdésekben, és a kínai importra kivetett amerikai vámok az amerikai vállalkozásokat és fogyasztókat sértik, tovább növelve az inflációt.

A nagykövet felszólalása végén arra biztatta az indianai befektetőket, hogy ragadják meg a lehetőségeket Kína kulcsfontosságú ágazatainak jövőbeli fejlesztésére, mert ez az USA tagállamának is előnyt jelent!

Ajánlott Cikkek