Hírek

Kínai vélemény a NATO-ról

Ezúttal sem maradt el a karakteres vélemény, és azt kell mondjuk, van abban valami, amit a South China Morning Post rovatvezetője, Alex Luo engedett el, reagálva Wendy Sherman, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese közelmúltbeli gondolataira.

Borítóképen: NATO-csúcstalálkozó 2021 (forrás: NATO via commons.wikimedia.org, szerző: Влада на Република Северна Македонија, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Egy erős nyitással egyből azt feszegeti, hogy vajon mi szükség van a NATO-ra, ha nem az a célja, hogy Oroszországot egyre inkább visszaszorítsa:

„Ha a NATO nem Oroszországot célozza, akkor miért van rá szükség?” – kérdezi. De mire fel a kérdés, hogyan jött elő egyáltalán a téma? Nos a magyarázat itt van;

Szavaival az amerika külügyminiszter helyettesre reflektál, aki azt mondja, hogy a Nyugat „nem fenyegeti” az Orosz Föderáció biztonságát. Az újságíró biztos abban, hogy ez az álláspont nem egészen közelít a valósághoz, ellenben a jelen helyzet végülis önigazoló, értemet ad a szövetség létezésének.

Azt csak mi tesszük hozzá, itt Luo arra gondol, hogy a NATO-nak omoly szerepe volt a háború kirobbanásában.

Sherman egyébként felrótta Kínának, hogy a Donbászban végrehajtott orosz hadműveletekről szóló dezinformációkat terjeszt, valamint arra figyelmeztetett, hogy a néma támogatásnak is következményei lesznek. Így nyilatkozott a kínai médiáról:

A papagájokhoz hasonlóan ismételgetik a Kreml hazugságait és összeesküvés-elméleteit, beleértve azokat az abszurd állításokat, amelyek szerint Ukrajna, a NATO és az EU fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.” – mondja az amerikai külügyér.

Az újságíró válaszul megjegyezte, hogy néhány prominens amerikai és brit személyiség másként gondolja. A cikk szerzője hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakemberek sem értenek egyet az Oroszországot ért fenyegetésekkel NATO részéről. A kérdés – tette hozzá – enyhén szólva is rendkívül vitatott…

A cikk végül idéz egy diplomaták és akadémikusok egy csoportja körében végzett közelmúltbeli külügyi közvélemény-kutatást is arról, hogy egyetértenek-e a következő állítással: „A NATO-bővítés folytatása a hidegháború befejezése után stratégiai hiba volt”. A szerző azt állítja, hogy 19 szakértő határozottan egyetértett ezzel, 17 nem értett egyet, 3 pedig semleges álláspontot képviselt.

Ha egy kicsit túl tudunk tekinteni a háború okozta sokkon (nem egyszerű, ez tény!), és visszaidézzük a második világháború lezárásától a mai napig a történelmi tényeket, akkor tényleg azt látjuk, hogy Oroszország egyre csak visszaszorult.

Ez nem ok a háborúra, de vajon milyen oka van a nyugati terjeszkedésnek?

Ajánlott Cikkek