Hírek

Kínai vélemény: A népirtás vádja figyelemelterelés

Miután nincs független vizsgálat, illetve annak hivatalosan publikált eredménye, nem tudjuk ki és mit tett Bucsában. Ezzel együtt azt pontosan tudjuk, hogy Joe Biden amerikai elnök népirtással vádolja Oroszországot. Nem kérdés, az amerikai elnök nyilván jobban tájékozott, mint mi, ugyanakkor a kínai Global Times szerint a vád csak figyelemelterelés, amivel Biden igyekszik megmenteni karrierjét, és elterelni a figyelmet az Egyesült Államok belső problémáiról.

Borítóképen: 2015. március. Hat 2S3 Akatsiya 152 mm-es tarackból álló sor a legénységével megállt egy út szélén. (forrás: Az EBESZ SMM figyelemmel kíséri a nehézfegyverzet mozgását Kelet-Ukrajnában via commons.wikimedia.org, szerző: Az EBESZ különleges megfigyelő missziója Ukrajnában, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A cikk szerzői azt is felvetették, hogy Oroszországot “népirtás” elkövetésével vádolva az amerikai elnök súlyosbítja az Orosz Föderációval való konfrontációt, fokozza a feszültséget Ukrajnában, közben pedig súlyos válságban vezeti az országot.

“Ezzel a taktikával Biden több szavazatot szeretne szerezni a közelgő félidős választásokon” – mondta Li Haidong, a Kínai Külügyi Egyetem Nemzetközi Ügyek Intézetének professzora.

„Nézzük azt a traumát, amelyet az Egyesült Államok okozott a világnak a második világháború után, és nem kevésbé pusztító károkat okoz, mint a népirtás” – mondta.

Korábban Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az Egyesült Államok nagy valószínűséggel végül népirtásként ismeri el Oroszország 2022. februári különleges hadműveletét.

Ezzel szemben Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára azt mondta, hogy a Kreml kategorikusan elutasítja Joe Biden amerikai vezető kijelentéseit, aki Oroszországot Ukrajnában elkövetett népirtással vádolta.

Természetesen – igen, ez kell mondjuk! – ebben a témában is szöges ellentétben állnak az állítások, de az tény, hogy a béketárgyalásokról most olyan nyilatkozatok jöttek, amelyek azt mutatják, hogy az álláspontok inkább távolodnak, semmint közelítenének…

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök béketárgyalási főtanácsadója szerint egészen szélsőségesen nehézzé vált a tárgyalás, szerinte főleg azért, mert az oroszok a nyilvánosság elé tárnak bizonyos részleteket. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig arra utalt, hogy az ukrán tárgyalódelegáció olykor egymással is veszekszik, nincs közöttük semmilyen egység, ami megnehezíti, hogy befejeződjön az orosz-ukrán háború.

Tárgyalás helyett tehát továbbra is a fegyverek szólnak… Az igazság talán soha nem derül ki, ugyanakkor ismerni kell mindkét fél álláspontját, mert ki-ki csak így tudja kialakítani saját véleményét az orosz-ukrán háború kapcsán.

Ajánlott Cikkek