Hírek

Kínai vélemény: Az Ukrajnának szállított német fegyverek aranykora az ’60-as és ’70-es években volt

Song Zhongping kínai katonai szakértő véleménye szerint a Gepard légvédelmi ágyúkkal felszerelt Gepard tankok ideje lejárt, ráadásul azokat még fel kell újítani, mielőtt Ukrajnába szállítják őket, mert ezeket javarészt már kivonták az aktív szolgálatból – áll a kínai Global Times írásában.

Borítóképen: Álcázott Gepard légvédelmi tank – 1986, NATO-hadgyakorlat (forrás: Bundesarchiv via commons.wikimedia.org, szerző: Arne Schambeck, licenc: CC BY-SA 3.0 DE) A kép illusztráció

Tegyük hozzá, az ukrán hadieszközök – amelyek saját állományban voltak, és nem Nyugatról érkeztek – szintén hasonló szinten vannak, ahogy egyébként az orosz csapatoknál is vannak ilyen eszközök, de náluk a jóval fejlettebb technikák is megjelennek. Ezzel együtt – na meg a nyugati támogatással és az orosz harcmodor okán – általános vélemény, hogy az orosz offenzíva nem várt lassúsággal halad.

De nézzük mit mond a kínai szakértő!

„A Gepard tankok szállítása egy kompromisszum eredménye, amelyet Németország azon belső konfliktusainak megoldása érdekében kötöttek, mert veszélyben volt a hazai kormányzás stabilitása, valamint kielégítik azon a nyugati szövetségesek elvárásait, melyek Németországot komolyabb katonai kötelezettségvállalásra sarkallták” – mondja Song.

Elmondta még, hogy a tankokat 2010-ben fokozatosan kivonták az aktív szolgálatból Németországban, és “Németország által beruházott felújításra van szükségük, mielőtt felfegyverezhetik az ukrán csapatokat”.

Ha a felújítás befejeződik is, az továbbra is kérdéses, hogy a harckocsikat a kelet-ukrajnai Donbas csatatereire szállítják-e, tekintve, hogy Oroszország megtámadta a logisztikai útvonalakat.

Song szerint az aktív szolgálatban lévők helyett raktáron lévő harckocsik szállítása kompromisszum a német kormánypártok között, és olyan országok számára, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Úgy tűnik tehát, hogy a német felajánlás egy „nesze semmi, fogd meg jól” típusú, immár talán szokásosnak nevezhető német megoldás, ami mögött szinte kizárólag a bel- és külpolitikai lavírozás áll…

Ajánlott Cikkek