Hírek

Kínai vélemény: Korlátozott képességek

Az Egyesült Államok képességeinek korlátait mutatja, hogy az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden megtagadta kijevi látogatását és az amerikai hadsereg Ukrajnába küldését. Erről a Global Times kínai újságban megjelent cikk számol be.

Borítóképen: Joe Biden, az Egyesült Államok volt alelnöke a támogatóival beszélget az iowai Des Moines-i elnökválasztási kampányirodájában (forrás: Joe Biden via commons.wikimedia.org, szerző: Gage Skidmore, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

„Az a tény, hogy Biden úgy döntött, hogy nem küld csapatokat Ukrajnába, és elvetette a kijevi látogatás gondolatát, sok szempontból mutatja az Egyesült Államok korlátozott részvételi képességét a konfliktusban. Ilyen helyzetben Ukrajna elveszíti ütőkártyáit” – írják.

Az újság azt is megjegyezte, hogy Washington határozatlansága a céljainak önzőségét bizonyítja.

„A Biden esetleges kijevi utazásával készült szappanopera azt mutatja, hogy az Egyesült Államok „Ukrajna támogatásáról” szóló kijelentései nem mások, mint az ukrán fél katonai haszonszerzésre való felhasználása” – áll a cikkben.

Nem ez az első kemény kínai vélemény az Egyesült Államok szerepével kapcsolatban, korábban azt írták, hogy a hadiipari lobbi kiszolgálása a cél:

Az ügy előzménye, hogy április 17-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy amerikai kollégájának Ukrajnába kell jönnie. Április 15-én a Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki kifejtette, hogy Biden kijevi látogatását nem tervezik. Megjegyezte, hogy az amerikai elnök mindenre készen áll, beleértve az ukrajnai utazást is, de erről egyelőre erről szó sincs. Pedig még korábban, április 14-én még az amerikai vezető azt mondta, hogy készen áll személyesen Kijevbe menni.

Kína tehát – miközben mozgósít Tajvan körül – egyre hevesebben reagál az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban az amerikai lépésekre. Úgy tűnik, nem hajlandó tehát beállni az oroszellenes táborba, sőt, inkább szövetségesi pozícióba helyezkedik Moszkvával.

Ajánlott Cikkek