Hírek

Kinek az érdeke, hogy hiány legyen gabonából a világpiacon

Korábban írtunk róla, hogy Olaf Scholz nem találja elégséges indoknak a szankciók felfüggesztésére azt, hogy Fehéroroszországból gabonát szállítsanak a balti országokba. Az sem volt megfelelő javaslat – ezúttal Ukrajna részéről! -, hogy Oroszország és Törökország biztosítja a most már aknamentesített azovi-tengeri, illetve fekete-tengeri szállítást.

Borítóképen: Búzamező Felsőtold közelében, Magyarország (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Takkk, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Tegyük végre tisztába a dolgokat! Kijev azt állítja, hogy Oroszország ukrán gabonát exportál, vagy akar exportálni a fent említett csatornákon keresztül, amit – mint azt korábban mondták, elloptak tőlük. Az oroszok azonban azt mondják, hogy a szállítás biztonsági szempontból megoldható, a szállítások akadálya az, hogy a célországok a szankciók miatt nem tudnak fizetni…

Ezen a ponton totálisan mindegy, hogy milyen eredetű búzáról beszélünk – amagára a szállításra egyébként nem vonatkoznak szankciós előírások! -, ráadásul az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) bejelentette, hogy lehetetlen megerősíteni Kijev azon kijelentéseit, miszerint Oroszország állítólag ukrán gabonát exportál.

Véleményünk szerint nem is az a kérdés, hogy kié a búza, hanem az, hogy mi a jogállása az orosz erők által elfoglalt területeknek. Amennyiben ugyanis ezek – valamilyen nemzetközi szabály alapján – orosz területnek minősülnek, akkor lopásról szó nincs, ha viszont a nemzetközi szabályok szerint ukrán a terület, ahonnan a szállítások indulnak, akkor pedig még mindig ott van az orosz-török javaslat, aminek elutasítása véleményünk szerint totálisan értelmetlen – amennyiben tényleg van szándék a vevők igényeinek kielégítésére, és az éhezés megelőzésére.

De ugyanez a helyzet Scholz esetében is; ha a gáz esetében lehetséges a fizetés (az orosz feltételekkel megspékelve ráadásul!), akkor nem feltétlenül világos, hogy miért nem működhet ez a gabonák esetében!

Azért a kérdés, mert ahogy a gáz, úgy a gabona is egy olyan alaptermék, amely különleges „bánásmódot” igényel, megfelelő készletezést, és tartalékolást követel meg, mert hiányuk az teljes gazdaságra hat!

Csak megjegyzésként fűzzük hozzá, hogy Melitopolból a Krímbe elindultak a szállítások, és az orosz fél jelezte, az általa ellenőrzött kikötők aknamentesítése megtörtént, és a szállítóhajók is rendelkezésre állnak, és számítani lehet rá, hogy ez a tendencia folytatódik.

Az ukrán és a nyugati vezetőknek most nem azon kellene gondolkodniuk, hogy miként ártsanak Oroszországnak, és miként akadályozzák a gabona kereskedelmét, hanem azon, hogy miképpen tudnának részt venni a hiánnyal küzdő országok ellátásában!

De úgy tűnik, az éhezés kevésbé fontos, mint az oroszok üldözése…

Ajánlott Cikkek