Hírek

Kirill pátriárka az apokalipszissel hozta összefüggésbe Oroszország és a Nyugat konfrontációját

Kirill Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az Orosz Föderáció és a Nyugat közötti konfrontációt az Apokalipszissel hozta összefüggésbe

A Nyugat megtámadja az „orosz földet”, mivel ez megakadályozza az Antikrisztus világrajövetelét – vélekedik Kirill moszkva és egész Oroszország pátriárka. Ezzel magyarázta az EU és az USA Oroszország elleni konfrontációját. A RIA Novosztyi ügynökség idézi .

Szavai megerősítéseként az orosz ortodox egyház feje a „Teológus János kinyilatkoztatása” című szent könyvre emlékeztette a nyájat, amelyet „Apokalipszisnek” is neveznek. A pátriárka szerint ez a könyv a katechont említi, vagyis egy olyan erőt, amely megóvja a világot a pusztulástól – ezzel az erővel kapcsolta össze a vallási vezető Oroszországot, valamint az ortodox hitet.

A pátriárka szerint “jámbor emberek” élnek Oroszországban, szemben a Sötétség Hercegével. A pátriárka pedig a „nyilakkal” hasonlította össze a Nyugat támadásait.

„ A nyugatiak miért akarják elpusztítani a földet , testvért testvér ellen úszítani? (…) Az Apokalipszisben szó esik egy bizonyos erőről, amely megtartja az Antikrisztus eljövetelét a világban. (…) Ma mindazok éles nyilai, akik az egyházat kompromittálni, megosztani és az emberektől elszakítani akarják, erre az erőre irányul” – összegezte a pátriárka.

Számos ortodox teológus azonban bírálta a Nyugattal szemben álló „orosz világ” „katechon”-ként való értelmezését. Az “orosz világ” gondolatát a teológusok eretneknek nevezték.

„Az egyház nemzeti szerkezetének elvét az 1872-es konstantinápolyi zsinaton elítélték. Az etnofiletizmus hamis tanítása alapozza meg az “orosz világ” ideológiáját” – áll a Public Orthodoxia portál felhívásában. 531 teológus írta alá.

Ajánlott Cikkek