Hírek Magyarok a világban Magyarság Vélemény Vélemény

Kisebbségvédelem NEM fenyegetés IGEN – Európai Bizottság

A jogállamiság feltételezett csorbítása miatt az EU támogatások kifizetésének megvonásával fenyegtte az Európai Bizottság Magyarországot és Lengyelországot a Der Standard osztrák lap cikkében Věra Jourová alelnök.

Hiába próbál időt nyerni a magyar és a lengyel kormány azzal, hogy a jogállamisági rendelet szövegét az Európai Bíróságra viszi várhatóan februárban, a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar, vagy a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben. A cikk szerint Magyarországon az igazságszolgáltatás, a média és a kisebbségi jogok helyzete vezetett jogállamisági problémákhoz, míg Lengyelországban az igazságszolgáltatás teljes letámadását látja a Bizottság. Jourova szerint ezek vezettek végül a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásokhoz, amelyek szerinte évek óta eredménytelenül folynak, mivel a szavazati jog felfüggesztéséhez egyhangú döntés kellene a tagállamok között, de a két kormány egymást kölcsönösen védené egy ilyen szavazásnál.

Álljunk meg egy pillanatra. A kisebbségi jogok…az ember esze megáll. Az az Európai Bizottság – aki pár napja Európa legnagyobb lélekszámú kisebbségének jogait köpte szemen – hivatkozik arra, hogy Magyarországon nem kapják meg a kisebbségek az alapvető emberi jogaiakat? Mi van? Tisztelt alelnök asszony még a közvetlen szomszédságában élő tót testvéreire is függeszthetné vigyázó szemeit. Volna mit tenni ott is.

Az alelnök asszony így folytatta ezek az eljárások frusztrálóak, és használhatatlanok. Az alelnök szerint  nincsenek az uniós eszköztárban az ilyen esetekre szóló hathatós eszközök. De …

HA A MAGYAR, VAGY A LENGYEL KORMÁNY NEM VÁLT IRÁNYT A BIZOTTSÁG ÁLTAL A JOGÁLLAMISÁG ÉS A KISEBBSÉGEK JOGAINAK TERÉN PROBLÉMÁSNAK LÁTOTT ÜGYEKBEN, AKKOR NAGYON SOK PÉNZT TUDNAK BLOKKOLNI, MERT EGY ERŐTELJES ESZKÖZT KAPTAK A KEZÜKBE.

“Például nagy állami beruházási projektek kifizetései lehetnek ilyenek Magyarországon, vagy Lengyelországban, ha a minisztereket tömörítő Tanács jóváhagyja a szankciókat.

Egyszerűen nem találunk szavakat a kettős mérce és az arcátlanság ilyetén megnyilvánulásaira. Biztos, hogy Magyarországot és Lengyelországot kell a szégyenpadra ültetni? Nem azon kellene elgondolkodni a tisztelt bizottságnak, hogy az alapvető kisebbségi jogokat először meg kellene fogalmazni, majd egy fontossági sorrendet kellene felállítani ahol mondjuk az őshonos európai kisebbségek jogait kellene megadni – akik ugyanebben a kultúrkörben élne tobb mint ezer éve?

A mi értékrendünk szerinti szégyenpadon az Európai Bizottság már régen ott ül, és mivel fel sem fogja mi történik körülötte, teljesen erugaszkodott a valóságtól. Ez a bizottság nem Európai értékeket véd hanem valami féle érdekcsoportokat akiknek az az érdekük, hogy több mint ezer éves kultúránk feloldódjon a nagy multikulti tengerben.

Ajánlott Cikkek