Hírek

“Kislány kezeket fel”! – Perczel Zitáért szól ma a harang

Perczel Zita (Budapest, 1918. április 26. – Budapest, 1996. április 4.) magyar színésznő.

Apja Perczel Attila katonatiszt volt. 1932-ben lett a Színiakadémia hallgatója, ám azt nem fejezte be, ugyanis 1933-ban szerződtette a Nemzeti Színház. 1935-től 1937-ig a Vígszínház tagja volt.

Perczel Zita, a harmincas évek ünnepelt magyar színpadi és filmszínésznője, aki később Párizsban, majd Hollywoodban, végül Rómában élt, s a nyolcvanas-kilencvenes években újra játszott magyar színpadon és magyar filmben. Perczel Zita együtt járt színi akadémiára Básti Lajossal, Gellért Endrével, Gobbi Hildával, Szörényi Évával, játszott Várkonyi Zoltánnal. A Nemzeti Színházban többek között Bajor Gizivel, Ódry Árpáddal, Tímár Józseffel, a Vígszínházban Dayka Margittal. Perczel Zita erényei közé tartozik a magyar színház- és filmtörténet egy részének felidézésén túl a kor- és erkölcsrajz is. Megelevenednek szemünk előtt a korabeli dzsentri, „úri” világ és a bohém művészvilág jellegzetes figurái, gesztusai, magatartásai. Nagyon jól sikerült egy még kevésbé ismert világ, a Párizsban, majd Hollywoodban élő orosz emigráció ábrázolása is. Ide tartozott a művésznő második és harmadik férje és családtagjaik.

Perczel Zita Rómában került vissza újra a magyar kulturális élet vérkeringésébe. Pályájának új felívelése akkor következett be, amikor Magyarországon újra felfedezték. Gábor Pál portréfilmet készített róla, és interjút Tímár Józsefrel. Szerepelt a nagysikerű Forgószínpadban (Noel Coward vígjátéka a budapesti Kamaraszínházban), és a címszerepet játszotta Csiky Gergely Nagymama című darabjában a Kecskeméti Katona József Színházban. Szerepet kapott Mészáros Márta Örökség, András Ferenc Dögkeselyű és Sőth Sándor A nagy postarablás című filmjében.

Fiatalon többnyire hősnőket és naivákat alakított. Az átütő sikereket filmszerepeiben érte el. 1935 nyarán édesanyjával Franciaországba utazott, ahol több filmes emberrel kötött ismeretséget. Újdonsült kapcsolatainak köszönhetően 1937 decemberében már főszerepet kapott kint. 1938 és 1940 között Nizzában játszott, a St. Georges Színházban. 1938 februárjában Michel Durand Barbara című vígjátékának címszerepében láthatta a közönség, amelyben átütő sikert aratott. Marcel francia színésszel 1939. június 21-én kötött házasságot. Nemsokára azonban kapcsolatuk megromlott, már New Yorkban megszületett közös gyermeküket második férje, Lukacsevics orosz filmproducer vette a nevére. A család emigráns orosz és francia értelmiségi körökben forgott, vendégeik között John Loden, Jean Renoir, Pierre Lazaroff és Antoine de Saint-Exupéry is megfordult.

Baráti társaságához tartozott Kabos Gyula színész, valamint Lengyel Menyhért és Vadnay László szövegkönyvírók. 1940-től 1951-ig az Amerikai Egyesült Államokban élt, Hollywoodban, filmet azonban nem forgatott, szerepet sem ajánlottak neki. 1951-ben visszatért Párizsba, ahol 1966-ig maradt.

Több mint ötszáz alkalommal lépett fel a Théâtre de Capucines-ben Sacha Guitryvel, korábbi partnerével. Később Madridban és Rómában élt. 1991-ben szerződtette a Budapesti Kamaraszínház Noël Coward Forgószínpad című darabjának egyik szerepére. 1994-ben Kecskeméten lépett színpadra Szerémi grófné szerepében, Csiky Gergely: Nagymama című darabjában. Ez a premier volt az utolsó életében, amely végül is a hazához, Kecskeméthez fűzi.

Három héttel 78. születésnapja előtt, tüdőrákban halt meg, Budapesten. A Farkasréti temető 25/I-1-64/A parcellájában nyugszik.

wikipedia arcanum

Ajánlott Cikkek