Hírek

Kit támogat Európa? Ukrajnát? Aligha…

Nem elrugaszkodott kijelentés, hogy Európa sokkal inkább Oroszországot támogatja, semmint Ukrajnát. Az csak egy dolog, hogy mit mondanak a politikusok, és a szankciókat sem kell igazán komoly fegyvernek tekinteni, hiszen Oroszország köszöni szépen, brutális külkereskedelmi többletet hoz össze!

Borítóképen: Dollár-bankjegyek (forrás: http://2bgr8stock.deviantart.com/art/Money-Cash-113445826 via commons.wikimedia.org, szerző: Jerikó, licenc: CC BY 3.0)

Ez tavaly már 197,3 milliárd dollár volt, és ennek nagy része bizony Európából származott… Figyelem! Az igaz ugyan, hogy tavaly már az energiaárak húzták a külker pozitívumot, ugyanakkor látni kell, hogy a korábbi években is rendre jelentős volt a növekedés!

2018-ban a külkereskedelmi többlet 61%-kal, majd 2019-ben 16%-kal növekedett, és ezt követte a 2020-as 61%! Tehát nem igaz az állítás, miszerint kizárólag az energiahordozók áremelkedés hajtja az orosz külkereskedelmi egyenleget egyre nagyobb pluszba! És erre jött rá tavaly 88,4%…

És kik azok, akik ezt összedobják Oroszországnak? Talán Kína? Igen, ő adja az Orosz külkereskedelem 31%-át, de van egy sokkal nagyobb szereplő is a történetben (helyesebben több kisebb), ezek pedig nem mások, mint az európai államok! Az Oroszország a 2021-es évre vonatkozó, 10 legnagyobb kereskedelmi partnerét mutató táblázatunk pontosan megmutatja;

Oroszország 10 legnagyobb külkereskedelmi partnere 2021-ben.

Európa az Orosz külkereskedelmi forgalom 46,5%-át adja, azaz a külkereskedelmi egyenleg pozitívuma hozzávetőleg fele részben Európából származik!

Ez az éves szinten hozzávetőleg 90-100 milliárd dollárhoz képest tényleg aprópénz az, amit Ukrajnának ad Európa…

Persze azt itt jegyezzük meg azonnal, hogy Oroszországgal kereskednek az európai országok, ami annyit tesz, hogy a pénzért cserébe kapnak valamit, míg Ukrajna esetében viszonzásról nemigen lehet szó!

A lényeg azonban mégiscsak az, hogy bizony a Nyugat elég jó üzleteket bonyolít Oroszországgal a nagy garral bejelentett, és igen kemény szavak kíséretében bevezetett szankciók ellenére…

Ennyit az európai politikai vezetőkről: bort isznak, miközben vizet prédikálnak! Van azért kivétel…

Szóval; Kit támogat Európa? És kit ócsárol?

Ajánlott Cikkek