Vélemény-cikkeink

Kivándorlás – és ami mögötte van

Érdekes hír látott napvilágot arról, hogy az egyes országokból mennyien kértek letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában. Tudjuk, hogy a Magyarországról érkezett kérelmezők 130.000-en vannak, de van ettől sokkal nagyobb lélekszámú csoport is! Már egész jól kirajzolódik a kép a kelet-európai irányú bevándorlásról, ugyanakkor nem ők a legnagyobb csoport!

A valamikori gyarmatok, és a „újkori” migráció okán ma Nagy-Britanniában több, mint 10%-a a lakosságnak nem az országban született. Figyelem, a másod-generáció (és a továbbiak) ebben a számban nincsenek benne! Erre vonatkozóan csak becslések vannak, de a bevándorlók összességében immár a 40-50%-os szintre tehető. Figyelem, ez a 67 milliós országban kb. 30 millió embert jelent!

Visszatérve Kelet-Európára; azt mutatják az adatok, hogy az országokra lebontott lista élén a lengyelek és a románok állnak 911 240, illetve 836 980 letelepedési folyamodvánnyal. Tegyük is helyre azonnal ezeket a számokat, mert ugye az országok méretei (lakosságszámuk) nem azonos, így ha a jelenlegi lakosságszámokra vetítve kiszámoljuk, hogy mennyire intenzív a kivándorlási folyamat Nagy-Britannia irányába, akkor ez az eredményt kapjuk:

  • Lengyelország: 2,28%
  • Románia: 4,33%
  • Magyarország: 1,33%

A számokat úgy kaptuk, hogy a Nagy-Britanniában letelepedési engedélyért folyamodók számát elosztottuk az egyes országok lakosságszámával. Azaz, ebből azt látjuk, hogy Romániából a teljes lakosság ~4,33%-a vándorolt ki (csak a britekhez!!!), a lengyeleknek a ~2,28%-a, Magyarországról pedig 1,33%.

Véleményünk szerint azért ezeken a számokon illene elgondolkodni. Különösen Románia esetében, mert ez olyan kiugróan magas szám, ami már azt jelzi, hogy az állam egész egyszerűen nem lépes olyan életfeltételeket biztosítani polgárai számára, ami megakadályozná abban az embereket, hogy egy igen kockázatos lépéssel egy új országban próbálják felépíteni életüket.

És ez még nem az elvárható szint! Az elvárható az lenne, hogy egyáltalán ne is kelljen belegondolni a költözés ilyetén formáján, hiszen a megélhetés-beli különbségek nincsenek akkorák, hogy azt bármikor is megérné lecserélni másra!

Figyelem! Az nem ám valamiféle népszokáson alapul, hogy egyes népek mobilisabbak, míg mások nem! Erre példa Olaszország, ahonnan a nyugati országokból a legtöbb bevándorló érkezett (és ugye az megvan, hogy az Egyesült Államokba korábban millió-számra vándoroltak ki az olaszok?), de a lakosságszámhoz viszonyított arány esetükben csak 0,79%!

Nagyon itt lenne az ideje annak, hogy végre a politikusok – akár még Romániában is! – azon fáradozzanak végre, hogy az állampolgáraik jóléte emelkedjen, hiszen nem a választók vannak a politikáért, hanem éppen fordítva!

Ui.:

A románok vajon miért nem ragaszkodnak szülőföldjükhöz, mint a székelyek, vagy a partiumi magyarok? Talán mert már ezekre a területekre is csak bevándorlóként érkeztek?

Ajánlott Cikkek