Hírek

Kivonják az orosz erőket a Kígyó-szigetről

A kicsit, am stratégiai szempontból igen fontos helyen lévő szigetet az oroszok a háború elején elfoglalták, azóta pedig az ukrán erők kétszer tettek kísérletet visszafoglalására, de mindkét alkalommal kudarccal végződött az akció. Az orosz védelmi minisztérium választ adott rá, hogy miért hagyják el most mégis a szigetet.

Borítóképen: Kígyó-sziget – 2008 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Фотонак, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az orosz csapatok teljesítették egy különleges hadművelet feladatait a Zmeiny-szigeten, ehhez kapcsolódóan „jóindulat lépésként” döntés született az Orosz Föderáció Fegyveres Erők helyőrségének kivonásáról a szigetről. Ezt az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy jelentette be újságíróknak.

Szerinte ezzel bebizonyították a világ közösségének, hogy Oroszország nem avatkozik be az ENSZ azon intézkedéseibe, hogy humanitárius folyosót szervezzenek az ukrajnai mezőgazdasági termékek exportjára.

„Ez a döntés nem teszi lehetővé Kijevnek, hogy a közelgő élelmiszerválság témájában spekuláljon, arra hivatkozva, hogy a Fekete-tenger északnyugati részének Oroszország teljes ellenőrzése miatt lehetetlen a gabonaexport.”

Konasenkov hozzátette, most minden Kijeven múlik, és emlékeztetett arra, hogy Ukrajna még nem tisztította meg a Fekete-tenger partjait, beleértve a kikötői területeket sem az aknáktól.

A szigetnek komoly stratégiai jelentősége van. Ezt a sziget elhelyezkedése magyarázza. Jurij Svitkin, az Állami Duma Védelmi Bizottságának alelnöke szerint a sziget körülbelül 35 kilométerre található az odesszai régió partjaitól és valamivel több mint 100 kilométerre Odesszától.

„Egyetlen hajó – itt Bulgáriáról, Romániáról, Lengyelországról és így tovább – nem halad el a Kígyó-sziget mellett észrevétlenül. Ez a tengeri útvonal a szigeten található erők ellenőrzése alatt áll” – mondja Svitkin.

Svitkin hozzátette, hogy a Kígyó-sziget jó hely légvédelmi és elektronikus haditechnikai eszközök bevetésére. Emlékeztetett arra, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) többször is megpróbálták birtokba venni a szigetet, de az orosz hadsereg nem adott lehetőséget arra, hogy támaszpontot alakítsanak ki ott.

Ajánlott Cikkek