Hírek

Kivonulás? Az Állami Duma első olvasatban elfogadta a tervezetet!

Az Állami Duma első olvasatban elfogadta azt a tervezetet, amely lehetővé teszi az Oroszországból való kilépést bejelentett vállalatok külső irányítását. A képviselők május 24-i ülésükön tárgyalták a „A szervezet irányítását szolgáló külső igazgatásról” szóló törvénytervezetet. Erről a parlament alsóházának honlapján számoltak be – írja az Izvesztyija.

Borítóképen: Az Állami Duma épülete (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: 23artashes, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Valószínű, hogy az új szabályok olyan cégeket érintenek majd, amelyek nyilvánvaló gazdasági okok nélkül döntöttek úgy, hogy elhagyják az orosz piacot, „az európai és az egyesült államokbeli oroszellenes hangulat miatt, miközben tevékenységük jelentősen befolyásolta a gazdaság stabilitását”.

A tervezet indoklása szerint a külső vezetés kijelölésének oka lehet a fogyasztók ellátásának fennakadása, a kritikus ellátási láncok megszakadása, a fogyasztói költségek növekedése, a függő jelentős iparágakat érintő kockázatok veszélye, a fogyasztók ellátásának jelentős csökkenése, a munkahelyek megőrzése.

„Az ágazati szövetségi végrehajtó szerv vezetője vagy az Orosz Föderáció azon vezetője, amelyben a szervezetet bejegyezték, vagy amelynek területén a szervezet működik, kezdeményezheti a külső adminisztráció kijelölését. A megfelelő javaslatot az oroszországi gazdasági fejlesztési minisztérium alá tartozó tárcaközi bizottság vizsgálja” – jegyzik meg a törvényjavaslat szerzői.

A döntést végül bíróság hozza meg. Ugyanakkor a külföldi tulajdonosoknak lehetőségük lesz újra dolgozni Oroszországban, vagy eladni egy részvénycsomagot.

A külső vezetést legfeljebb 18 hónapra lehet kijelölni. Hatásköre a tárcaközi bizottság határozata alapján idő előtt megszüntethető a részvények 50%-át meghaladó részesedéssel rendelkező részvényesek fellebbezése után, a külső vezetést előidéző ​​körülmények megszűnésével, valamint a részvények átruházásával, a cég felszámolásával, csődeljárás megindításával.

A tervezet egyértelműen arra irányul, hogy az orosz gazdaságra belső nyomást helyező, tevékenységükkel felhagyó külföldi vállalkozások vagy folytassák tevékenységüket, vagy adják át részvényeiket!

Az voltaképpen a külföldi befektetők késztetése a maradásra, de az is benne van, hogy az oroszok olcsón megszerzik a külföldi vagyonokat. Még mindig kulturáltabb eljárás, mint a vagyonelkobzás, nem?

Ajánlott Cikkek