Hírek

Kivonulás az orosz piacról: Kína erősödik, Oroszország fejleszt

A napokban jelentette be a német Siemens, hogy kivonul az orosz piacról. Ez számára nem igazán komoly érvégés, mert – mint azt Denis Kuskov, a Telecom Daily vezérigazgatója elmondta – a német cég bevételének mindössze 1 százaléka származik Oroszországból, ugyanakkor Oroszország számára igen fontos technikai eszközök és innovációk esnek ki.

Borítóképen: Siemens Velaro expressz a Moskovsky Railway Terminalban Szentpéterváron, Oroszországban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ingvar-fed, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A német Siemens konszern az orosz gazdaság számos ágazatában dolgozott, mint például a vállalati automatizálás, a gépészet, az egészségügy és számos más ágazat, ahol most tényleg problémát okoz a kivonulás.

Kuskov szerint van megoldás a kialakult helyzetre. Rövid távra, és hosszabb időtávra is van javaslata, ami, ha jobban belegondolunk, ugyan kényszer, de korábban számos példa volt arra, hogy a szankciós politika hosszabb távon Oroszországot erősítette. Hogyan lehet ez? Nos, úgy, hogy egyre több termékből válik (ismét) önellátóvá az ország.

De lássuk, mit mond Kuskov a mostani helyzetről:

„A kialakult űr betöltéséhez Oroszországnak növelnie kell az alternatív, elsősorban kínai gyártók bevonását.”

Ez rövid távon megoldást jelenthet, de – úgy tűnik, tanulva a mostani esetekből – hosszabb távra már mást javasol a vezérigazgató:

„Saját termékek kifejlesztése, ugyanis számos olyan iparág van, ahol Oroszország felhagyott a saját eszközeiről az importált technológiák javára, különösen a gépiparban. Például a vonatoknál volt R200-unk, amit szándékosan leállítottunk a Siemens kedvéért. Most vagy újra kell vásárolni a technológiát valakitől, például Kínától – kiváló vonataik vannak. Vagy egy másik lehetőség, hogy saját magunk fejlesztünk. De ez nagyon drága és hosszú.”

Kína minden bizonnyal be fogja tölteni a nyugati szereplők által üresen hagyott piaci réseket, termékeket, és technológiát fog eladni Oroszország számára, és – mi sem természetesebb! – az energiahordozók kínai irányú exportja fedezni fogja a költségeket is.

Persze ehhez több idő kell, de észre kell venni, hogy Kína és Oroszország közeledése egy olyan kettős hatalmi központú szuperhatalmat hozhat létre, ami könnyen véget vethet a nyugati hegemóniának!

Ezzel kapcsolatban pedig van egy rossz hírünk… Ha véget ér (vagy talán ez nem is feltétel?) az ukrajnai háború, könnyen lehet, hogy Kína következik, ahol egyre inkább a felszínre tör Tajvan kényes helyzete, és – láss csodát! – ott is van Amerika, védendő a demokráciát…

Ui.:

Európát lassan le lehet írni a világgazdasági versenyben…

Ajánlott Cikkek