Magyarság Történelem Történelem Videók

Klasszikus Magyar Fegyverek – A Kelevéz – videó

Viszonylag kevés, de annál eltérőbb leírást találtunk erről a fegyerről. Egy dologban egyezést találtunk a forrásokban ami a felhasználását illeti éspedig, hogy hajítófegyver volt. Ezen túl utalás található arra, hogy kedvelt vadászfegyver volt, hogy nehéz nyílhegyként is használták, illetve a lovagi tornákon használt lándzsa fémhegyét nevezték így.

borítókép : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Middle_Bronze_Age,_Spearhead_(FindID_531185).jpg

Ez a kedvelt hajítófegyver kb. 1,5 m hosszú volt, fanyélre erősített apró, levél, polipfej vagy krokodilszív alakú három ágú fémheggyel. Kinézetre a lándzsához hasonló, súlya azonban sokkal kisebb. Egy gyalogos harcos 6-8 darabot is magával tudott vinni. Használata nagy gyakorlatot igényelt.

Az elsőként egy XIII. századi okiratban megjelenő kelevéz (1273) egy fajta dárdaszerszálfegyver; a lovagi tornán használt lándzsa vashegye

forrás:https://mondtakvolt.blog.hu/2010/05/04/kelevez

1. TörténelmiDobólándzsa; 1,5 méter hosszú, régi magyar szálfegyver. A hegye három ágú, krokodilszív vagy polipfej alakú. Kinézetre a lándzsához hasonlított, súlya azonban sokkal kisebb. Egy gyalogos harcos 5-6 kelevézt is vitt magával. A hadrendbe fejlődött sor az ellenségre dobja a kelevézét.
2. TörténelmiLándzsa vashegye, amelyet főleg lovagi tornákon használt hosszú lándzsák hegyére illesztettek.A torna előtt a lovag megvizsgálja a kelevézt, szilárdan áll-e. A szilárdan előreszegezett lándzsa kelevéze nagyot koppan a pajzson.


3. Régies, tájszóHosszú rúd, pózna; általában függőleges helyzetben használt rúd. A gazda dióverő kelevézzel veri az érett diót a fáról. Az építkezésen kötelek és kelevézek segítségével emelik fel a tetőhöz való gerendákat.
4. Régies, tájszóHosszú rúd kötéllel, tetőfedő ácsmunkák segédeszköze. A gerendákat kelevéz segítségével emelik fel a tetőre. A kelevéz végét két ember tartja.
Eredet [kelevéz < ómagyar: kelevész (kelevéz) < ősmagyar: kelevésző (dárda; repülő, (útra) „kelő vessző”) < kel (ige) + vessző]

Ajánlott Cikkek