Hírek

Klímavédelem szénnel?

Miközben az Unió azon ügyködik, hogy megteremtse a karbonsemleges Európát, a szén ára az egekbe szökött, mert soha nem látott kereslet mutatkozik, ugyanis a gáz hiánya, illetve magas ára miatt a régi, beruházási költségüket rég kitermelő szenes erőművek még a drága szén-dioxid kvóták mellett is versenyképes áron termelnek. Már amikor van szén…

Azt pontosan tudjuk, hogy az Unió nem csak akkor hibázott, amikor erőltetett ütemre kényszerítette a zöldítést, hanem akkor is, amikor az azonnali piac irányába terelte az európai vásárlókat, akik nyáron csak a minimálisan szükséges mennyiségeket vásárolták, reménykedve abban, hogy majd alacsonyabb szintre állnak be az árak.

Igen ám, de közben beindult az európai gazdaság, ami egyre több energiát igényel, közben pedig a gáz csak még drágább lett. Németország az előző években kivezette az atomerőműveket, így tulajdonképpen a gáz- és szén erőművek adják az alaperőművi kapacitást!

Nem véletlen, hogy a közeljövőben az atomerőművekben termelt energiát zölddé fogják nyilvánítani, kiderült ugyanis, hogy nélkülük képtelenség megoldani a stabil energiaellátást, a mai helyzet pedig rámutat, hogy az árak ingadozása komoly gazdasági károkat okoz. Ne feledjük, hogy az utóbbi években telepített zöld energiatermelő kapacitások még közel sem léptek abba a fázisba, hogy kitermeljék bekerülési költségüket, így természetes módon drága az ilyen energia, miközben az ellátásbiztonságot képtelenség kizárólag rájuk építve megteremteni.

A baj ott van, hogy 2021 végéig az EU szén, illetve lignittüzelésű erőműveinek 82%-át be kell zárni, vagy igen magas költségek mellett modernizálni kell, ami tovább ront a helyzeten, ugyanis újabb kapacitások esnek ki, vagy – felújítás esetén – ezekben az erőművekben megtermelt energia is jelentősen drágulni fog.

Szerencsére Magyarországon van elég gáz, és az atomerőművi kapacitás is biztosított, így nem várható fennakadás az energiatermelésben.

Ajánlott Cikkek