Hírek Videók

Kölcsönbérleti szerződés: Milyen biztosítékot ad Ukrajna?

A Joe Biden amerikai elnök által aláírt, Kijev fegyverszállításának kölcsönlízingjéről szóló törvényjavaslat eltér a második világháború alatt jóváhagyott dokumentumtól, a kifizetés részleteit később dolgozzák ki. Ezt a véleményt fogalmazta meg május 10-én Scott Ritter amerikai katonai elemző az Izvesztyiával folytatott beszélgetésben.

Borítóképen: Franklin D. Roosevelt elnök aláírja a kölcsönbérleti törvényt Nagy-Britannia, Kína és Görögország támogatásáról (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: az Associated Press fényképe, licenc: közkincs) A kép illusztráció

„Ez a törvény az eredeti kölcsönbérlet frissített változata, amelyet, ha jól emlékszem, 1941 márciusában írt alá Roosevelt Nagy-Britannia, majd Oroszország, Kína és más országok megsegítésére.

A feltételek az voltak, hogy legyenek garanciák arra, hogy a későbbiekben kifizetésre kerüljön ez a támogatás. És minden országnak megvoltak a maga garanciái.

Ezt a törvényt azért fogadták el, hogy felgyorsítsák Ukrajna fegyverszállítását, és úgy gondolom, hogy a fizetési részleteket utólag dolgozzák ki” – mondja Ritter, majd így folytatta:

„Nem valószínű, hogy Ukrajna rövid távon teljes mértékben ki tudja fizetni a lízingkölcsönt. Az Egyesült Államoknak nagyon jó a memóriája, és bármi legyen is Ukrajna adóssága, Amerika mindent figyelembe fog venni, és a jövőben, amikor Ukrajna képes lesz kifizetni adósságait, az Egyesült Államok felszólítja őt, hogy tegye meg.”

Eddig a hír, most a vélemény következik. Nos, azt pontosan tudjuk, hogy Ukrajna nem tud fizetni, sőt, valójában pénzügyi támogatásra szorul, mint azt korábban maga Zelenszkij elnök is nyilatkozta:

Ezen felül korábban az is elhangzott az ukrán elnöktől, hogy az ország helyreállításához legalább 600 milliárd dollár kell, ami eszméletlenül nagy összeg, mondani sem kell…

Persze Ukrajnának vannak tartalékai, de ezek éppen most olvadnak el, hiszen havi szinten 2,7 milliárdos hiányt produkál a költségvetés. Mégis jó adós lenne Ukrajna?

Valójában igen, ugyanis a lefoglalt orosz vagyon lehet az a garancia, amire a megállapodás épülhet (persze ez nem biztos, hogy leírásra is került…), na meg Ukrajna földjei, gyárai, és persze ami a leglényegesebb, a természeti kincsei.

Nos, ez mind-mind amerikai kézbe vándorolhat… Azon túl, hogy évtizedekig törleszt majd Ukrajna.

Ajánlott Cikkek