Hírek

Könnyen jött – könnyen megy!

Úgy tűnik, nem csak hogy nincs elég fegyverük és lőszerük az ukrán erőknek, de inkább túl sok is van, mert lépten-nyomon elhagyják azokat… Na meg egyenruháikat… Talán csak nem dezertálnak? Ki tudja, még az is lehet.

Borítóképen: A 28. gépesített dandár képzése – ez a gép, meg a fegyverek megvannak még? (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Roszgvardejci nagyméretű gyorsítótárakat fedezett fel az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereivel a Luhanszki Népköztársaságban (LPR)” – közölte az Orosz Gárda sajtószolgálata.

Így az LPR egyik településén a különleges erők öt Fagot ATGM rakétát, egy ukrán gyártmányú lángszórót és hét indítótöltetet találtak gránátvetőhöz. Ezen kívül két Kalasnyikov gépkarabélyt, 15 gránátot, több mint 6500 kézi lőfegyver-lőszert, egy rádióállomást és egy merevlemezt találtak az ukrán fegyveres erők elhagyott állásain.

„Emellett egy helyi lakos azt mondta, hogy az egyik magánháztartásban az ukrán fegyveres erők katonái laktak. A ház ellenőrzésekor a nemzetőrség egy finn gyártmányú gránátvetőt, kézi lőfegyverekhez való lőszert és az ukrán fegyveres erők egyenruháját találta” – áll a jelentésben.

Egy másik településen az orosz gárda katonái egy magtárban kilenc gránátvetőt, 64 lövedéket és 26 gránátot találtak. Június 9-én jelentették, hogy a DPR (Donyecki Népköztársaság) egyik települése közelében a Nemzeti Gárda lefoglalt egy álcázott ukrán gyalogsági harcjárművet (BMP). És ezek csak hirtelen kiragadott példák…

Nem kell ehhez sok magyarázat, az ukrán katonák akkor is lelécelnek, ha éppen van mivel harcolni. Érthető, hiszen az ellenség túlerőben van, és fegyvereik jóval hatékonyabbak.

Ezzel együtt elgondolkodtató, hogy a – többek között – nyugati technikát érdemes-e odaadni Ukrajnának, amikor katonáik ilyem mennyiségben hagyják az ellenségre…

Ajánlott Cikkek