Vélemény Vélemény-cikkeink

Könyvajánló: Zümmögés a konyhában

Egy olyan könyv akadt a kezünkbe, ami nem régen jelent meg, de valamiért – eddig! – elkerülte figyelmünket… A délvidéki Rúzsa Magdiról eddig is tudtuk, hogy szeret főzni, de azt már nem, hogy ezt mesterfokon űzi. És miért zümmögés? Mert a méz és a méhek körül forog a könyv minden témája, melynek megalkotásában szeretett énekesnőnk segítségére volt Vida József bankár, aki mindig szolgál meglepetésekkel!

 Rúzsa Magdi még a Jugoszláviának nevezett állam polgáraként született, Verbászon. Kishegyesen kezdte tanulmányait, majd Szabadkán szülészeti nővérnek tanult. Érdekes, de talán nem véletlen, hogy az a lelkiség, ami a kisgyermekek születése, gondozása jelent, a mai napig átsugárzik azokon a dalokon, melyeket sokan ismerünk, és dúdolgatunk.

2005-ban jelentkezett a Megasztár tehetségkutató versenyre, melynek harmadik szériáját 2006-ban meg is nyerte. Innentől nem volt megállás, a mai napig is sorra jelennek meg a jobbnál jobb dalok, és – mint a könyv mutatja – a konyha sem lett közben elhanyagolva!

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a téma nem véletlen; a természethez való viszony, a méhek „munkája”, annak gyümölcse, a méz ritka nagy kincs, és visszavezet minket egy olyan korba, amikor még nem volt különleges, hogy például budapesti lakásunkba tévedt egy méh, akit/amit már akkor sem volt szabad agyonütni, mint egy „mezei” legyet… A méhek kihalóban, a természet eltűnőben, de egy ilyen könyv mégis visszacsempészi a szívünkbe emlékeinket, és talán még arra is rávezet, hogy vigyázzunk arra, ami még megmaradt!

És hogy jön ide egy bankár? Vida József előbb volt kiváló séf, mint bankár, így akár még az is könnyen előfordulhat, hogy a konyhában még komolyabb alkotásokra képes, mint a bankvilágban – pedig ott is kiemelkedő! Korábban már ajánlottuk tőle – Segal Viktor társszerzővel – a Sercegés és Erdőzúgás című alkotást. Ennyit a szerzőkről, nézzük meg, hogy miként ajánlja a boook.hu a könyvet:

Évezredek óta a méhek csodálatos ajándéka a méz.

Sokan önmagában vagy teát ízesítve fogyasztják, ám csak kevesen tudják, hogy a folyékony arany főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek is, hiszen például remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek alappillére, de még nagyon sok ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát.

Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta ─ ízelítőül néhány, a könyvben szereplő 49 recept közül, amellyel a mézért és a konyhaművészetért egyaránt rajongó Rúzsa Magdi énekesnő, valamint Vida József bankár bebizonyítja, hogy izgalmas mézes menüsor állítható össze rövid idő alatt.

Ez a könyv azonban nem csak a konyhaművészetre koncentrál. Bemutatja azt is, milyen út vezet a virágszirmokon gyűjtögető méhtől a folyékony arany elkészültéig és megtudhatjuk belőle, mit is jelent az, amikor egy méhész azt mondja: elkezdeni lehet, de abbahagyni nem.

Édesítse meg Ön is a mindennapjait és ne csak a teáját ízesítse mézzel, hanem az ételeit is!

Reméljük, hogy sokak érdeklődését felkeltette a könyv, és különösen fontos, hogy a természet, a természetes ételek az egészség forrásai, így a mézzel készült ételek nem „csak” finomak, hanem egészségesek is!

Ajánlott Cikkek