Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Koronavírus és gazdaság – 2020, 2021

A hitelválság óta nem látott mértékű gazdasági visszaesés okozott a járvány, de ezúttal teljesen más a válság természete. Akkor ugyanis maga a gazdaság volt beteg, most pedig egy külső tényező hatott negatívan. Persze nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a járvány terjedését nagyban segítette a globális gazdasági, politikai és demográfiai helyzet, de most úgy tűnik, hogy viszonylag gyorsan kezelhető a probléma.

A gyorsaság nyilván relatív, de ha belegondolunk, hogy a 2008-as válság után 2013-ban volt mélypontom például az ingatlanszektor, akkor azt látjuk, hogy ilyen elhúzódó recesszió most nem várható. Ennek a válság természete mellett olyan okai is vannak, melyek annak köszönhetők, hogy járványt megelőző években feszes gazdálkodás folyt, így felkészültebb a gazdaság az ilyen kihívásokra. Nézzük, miért gondoljuk, hogy ezúttal nem kell hosszan tartó válságra készülni!

De hogy Magyarországon milyen betűvel írható le a válság? Nagyon úgy néz ki, hogy W-vel (két recessziós hullám után gyorsan visszatalál a gazdaság a korábbi szintjére). Az első negyedéves 2,2%-os GDP-növekedés után a második negyedévben sosem látott mértékben, 13,6%-kal esett vissza a magyar gazdaság. A harmadik negyedévben aztán negyedéves alapon 11,4%-os növekedés következett, majd a második hullám – bár itt még nincsenek végleges adatok – már az elsőnél jelentősen kisebb visszaesést okozott.

Ez azt mutatja, hogy a most már devizahitelek nélküli, sokkal erősebb gazdaság ugyan komolyan megsínylette a járványt, de mihelyt kissé normalizálódik a helyzet (márpedig ez várható!), akkor azonnal brutális mértékben növekedik! Ezért persze tenni kellett, így az MNB makroszinten a következő lépéseket tette:

  • A járvány kitörése után Európa talán legbőkezűbb, 2020 végéig szóló, majd 2021 közepéig meghosszabbított törlesztési moratóriumát vezették be a vállalati és lakossági ügyfelek számára.
  • Alacsony kamatozású (többségében jegybanki forrásból, EU-forrásból vagy állami kamattámogatással rendelkező) új hitel- és garanciaprogramok indítottak.
  • THM-plafon bevezetése 2020 végéig a fogyasztási hitelekre: a talán legkevésbé sikerült intézkedés előbb 6,0%-ban, majd (az első idei jegybanki alapkamat-csökkentés miatt) 5,75%-ban maximálta a fogyasztási hitelek THM-ét.

Az ingatlanpiac számos oknál fogva jó fokmérője a válságnak, de ezúttal itt sem számítunk további jelentős károkra, mert;

  • sokkal erősebb (koncentrált, profi) és stabilabb (likvid, hazai) tulajdonosi kör;
  • törlesztési moratóriumot vezettek be;
  • a lakosság oldalán a devizakockázat korábbi megszüntetése (bár most közel sem okozott volna akkora sokkot, mint 10-12 éve);
  • a mostani válság természete (vagyis, hogy a helyzet nagyon gyorsan fog normalizálódni, és csak átmenetiek voltak a nehézségek);
  • illetve az egyre stabilabb tudás a társadalom minden szintjén, hogy az ingatlan közép- és hosszútávon továbbra is értékálló és jó befektetés, főleg a jelenlegi kamat és inflációs környezetben.

És mi várható 2021-ben? Minden attól függ, hogy mikorra alakul ki az úgynevezett nyájimmunitás, hiszen amíg a járványt nem sikerül egy kezelhető, marginális problémává zanzásítani, addig korlátozásokkal kell élni, ami pedig akadályozza a gazdasági kilábalást.

Ugyanakkor fel kell ismerni, hogy a járvány egy sor olyan jó gyakorlatot kényszerített ki, amiket a járvány végével is meg kell tartani, hiszen rengeteg olyan munkahely van, ahol a személyes jelenlét egyáltalán nem fontos, így értékes időt, nem kevés energiát, ezzel pedig nem kevés környezetet szennyező anyag kibocsátását sikerül megúszni. Ez csak egy példa, de rengeteg ilyen van, és nagyon fontos, hogy csak akkor mondhatjuk ki, hogy tanultunk az esetből, ha ezeket a jó gyakorlatokat meg is tartjuk!

Kicsit konkrétabban; az már most látszik, hogy a forint kissé gyengébb lesz, mint a válság előtt, de ha ez nem okoz inflációt (az import-termékek ár-növekedésén keresztül), akkor nyert ügyünk van, hiszen a magyar gazdaság export-orientált fajta, így a gyengébb forint olcsóbb kiviteli árakat jelent, ami viszont a nemzetközi versenyképességet fokozza.

Ajánlott Cikkek