Hírek

Koronavírus: Honnan szabadult ki?

Gyakorlatilag a járvány kezdetétől folyamatosak a találgatások arra vonatkozóan, hogy honnan ered a COVID-19. A kínai hatóságok nem igazán együttműködők, így aztán kézenfekvőnek tűnik, hogy benne vannak a dologban. De ez csak spekuláció, amit éppen az információ hiánya táplál. Mos azonban Mike Pompeo, volt amerikai külügyminiszter azt állítja, hogy meg van győződve arról, hogy egy kínai laborból indult el a járvány.

Borítókép: Fertőtlenítés (forrás: Getty Images)

Márpedig az Egyesül Államok külügyminisztere elég sok dolgot tud, amit mi „földi halandók” biztosan nem. Önmagában az állítás még nem bizonyíték, de lehet, hogy az Egyesült Államok éppen ezért bízza ezt a feladatot Pompeo-ra, és nem a jelenleg is regnáló Blinken adja elő ezt a gyanúsítást. Nem lehetetlen ugyanis, hogy itt csak azt a fajta kommunikációs technikát alkalmazzák, ami arra épül, hogy ha sokszor elmondanak valamit (ami akár kitalált dolog is lehet), azt a közvélemény előbb-utóbb tényként fogja kezelni.

Már csak azért sem elvetendő ez a teória, mert Pompeo a Kínát terhelő kijelentések után azonnal jelezte, hogy van mód a büntetésre. Sőt, egy bravúros fordulattal azonnal le is veszi a bizonyítás terhét saját válláról:

„Biztosak vagyunk abban, hogy rejtegetik a vírus eredetét. Meg vagyok győződve arról, hogy az eddigi bizonyítékok arra mutatnak, hogy egy laborból szabadult el a járvány. Ha tévedek, a Kínai Kommunista Párt majd ezt bebizonyítja és bolondot csinálnak belőlem.”

Érdekes a helyzet; most, amikor már látható, hogy a gyanú ellenére nem sikerül hitelt érdemlően bizonyítani Kína bűnösségét (akár sáros, akár nem!), egyszerűen azt követeli – egyébként ebben a formában, Pompeótól nem hivatalosan! – Amerika, hogy Kína maga cáfoljon. Ebből pedig az következik, hogy ha nem kap cáfolatot, akkor bizonyítottnak tekinti, hogy a Kína Kommunista Párt a felelős a világjárványért.

Pompeo külügyminisztériuma egyébként korábban már készített egy jelentést az ügyben, és arra jutottak, hogy a laboratóriumi eredet egy valószínű verzió, de Biden ezt valamiért eddig nem nyomta. Most viszont akár jól is jöhet nekik Kína lejáratására, hiszen ma azért sokkal kiélezetteb a két ország viszonya, mint Trump idején (Pompeo Trump alatt volt a külügy vezetője).

Kína persze mindent tagad, különösen azt, hogy az első megbetegedések már 2019 őszén megtörténtek. Ekkor ugyanis – mint azt a   Wall Street Journal írja – a  Vuhani Virológiai Intézet laborjának három kutatója annyira megbetegedett, hogy kórházi ápolásra szorultak a koronavírushoz hasonló tünetek miatt. Tudni kell ugyanakkor, hogy az akkori tanulmány szerzői nem jártak a „terepen”, így következtetésük csupán logikai alapon születhetett meg. A WHO kifejezetten állati eredetre utal jelentésében (ők már voltak a Vuhanban, de mindent ők sem láthattak…), azonban erre az amerikai kormányzat nagyon felbőszült, arra a szakértői véleményre hivatkozva, hogy az ismert állati COVID, ha meg is fertőz embereket, továbbadni nem tudják azt…

A kínai kormányszóvivő, Zhao Lijian nyilatkozata szerint nem volt koronavírus-fertőzött az említett kutatóintézetben 2019. december 30-a előtt. Szerinte az Egyesült Államok próbálja meg elterjeszteni a világban azt az elméletet, hogy a kutatóintézethez köthető a járvány kitörése. Sőt, korábban hallani lehetett olyan véleményeket is, miszerint nem is Kínában kell keresni a „nulladik beteget”, hiszen az érkezhetett bárhonnan is a világból, csak éppen Vuhanban terjedt el végül!

Természetesen mi sem tudjuk, hogy pontosan hogyan is indult az egész, de ha Kína nem sáros az ügyben, akkor nem igazán érthető a magyarázat, amit adtak, vagy estleg azt kell feltételeznünk (!), hogy azért megy a titkolózás, hogy még csak véletlenül se derüljön ki mi egyéb dologgal foglalkoztak még a kínaiak a vuhani labor mélyén! De mindez részünkről is csupán egy teória, pusztán elvi alapú megközelítés.

Miért lenne fontos, hogy kiderüljön végre a fertőzés eredete? Mert az talán sokat segíthetne abban, hogy a jövőben megjelenő, hasonló vírusok ellen hatékonyan léphessen fel a világ, és azért is, mert ha megtudjuk, hogyan is működött az átadás az elején, akkor az általában is komoly tudományos előrelépés lenne a járványkezelés területén, de általában az orvoslásban is.

Sajnos – ahogy a mi okoskodásunk is… – az egész tele van politikával, ami lehetetlenné teszi a reális értékelést. Ezzel pedig lehet, hogy újabb milliók életét tesszük kockára…

Ajánlott Cikkek