Magyarság Nagyjaink Történelem

Kőszeget beveszik a kurucok 1705 december


“Kőszeg Városának Védelme és Ostromlói: A Kuruc Háborúk Döntő Pillanatai”

A 18. század elején, a Rákóczi-szabadságharc idején számos jelentős ostrom és csata zajlott Magyarországon, amelyek közül Kőszeg ostroma kiemelkedik drámai eseményeivel és jelentőségével. A város védelmének és bevételének története nemcsak a katonai stratégia és hősiesség példája, hanem az emberi kitartás és a tragédia szimbóluma is.

A Város Védelme

Kőszeg, egy erődített város és vár, a német gyalogság álltal védett terület volt. Az ostromot a kurucok indították, akik először követeket küldtek a város alá, hogy alkura hívják a bent lévőket. Azonban a városparancsnok, Toppelstein elutasította az alkudozást, sőt, emberi és hadijogot sértve, tüzet nyitott a követekre. Ez az embertelen cselekedet felbőszítette az ostromló kurucokat, akik kegyetlen támadással fenyegették a védelmezőket.

A Kurucok Támadása

A kurucok, hiányzó ágyúik miatt, ostromlétrákkal és háromszoros „Uram Jézus!” kiáltással indítottak rohamot a város falai ellen. A főostrom az ó temetőnél kezdődött, de a város védői kétszer is visszaverték őket. A harmadik, véres rohamra a kurucok lovas ezredeit is bevonták, és az ezredek vezetésével sikerült áttörniük a város védelmét. A kurucok gyorsan felkapaszkodtak a falakra, felvonva zászlóikat és kegyetlenül legyőzve a védőket.

A Város Elvesztése és Következményei

A város elesett, és a győztes kurucok zsákmányolták azt, majd lángba borították. A német katonák többségét lemészárolták a követek meggyilkolása miatt, és csak keveseknek sikerült menekülniük a belső várfalak mögé.

A Kuruc Háborúk Folytatása

Kőszegbevételének hírét Bottyán János püspöki hadvezér Pápán értesült meg, aki rögtön előrenyomult Kapuvár felé. Eközben Ocskay László, Bercsényi Miklós tábornok küldötte, Pozsonyból érkezve, Pálffy János őrségét szorongatta Magyar-Óváron és Győrön, míg a kurucok egy másik része Hannibal Heistert támadta meg Szentgotthárdnál, akit visszakényszerítettek Stájerországba.

Összefoglalás

Kőszeg ostroma és bevétele jelentős fordulópont volt a Rákóczi-szabadságharcban. Ez az esemény nemcsak a hadviselés kegyetlenségét mutatja be, hanem a kurucok kitartását és a magyar nép hősiességét is.

arcanum

Ajánlott Cikkek