Hírek

Köszönjük cseh „barátainknak”, hogy segítenek! Ja, nem…

Úgy tűnik, a cseh illetékesekben ott dolgozik egy mini-Beneš! Nem elég, hogy a kettős (ukrán-magyar) állampolgárokat gyakorlatilag Magyarországra küldik (jelezzük, nem hisszük, hogy a „lakosságcsere” még egyszer összejönne!), de a romákat is, hiszen történelmi okoknál fogva ők magyarul beszélnek, és sokuknak van is magyar állampolgársága. Az indoklás pedig nem kicsit a faji megkülönböztetés kategóriájába esik…

Borítóképen: Ukrán romák a Sianky pályaudvaron Ukrajna Lviv megyében (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Lowdown, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

És mindez az Unióban, abban az Európai Unióban, ahol a „haladók” szerint a sokszínűség érvényesül. A nagy francokat érvényesül… De nézzük, mit hordanak össze a csehek!

Azzal kezdjük, hogy természetesen a mi véleményünk nem más, mint hogy szeretettel fogadjuk azokat is (akár romák, akár nem!), akik kettős állampolgárok, lett légyen bármely két ország állampolgára, akár – ha ilyen létezik… – még a cseh-ukrán kettős állampolgárokat is.

Most a cseheket idézzük:

„A magukat magyar útlevéllel igazolók Csehországban nem jogosultak ideiglenes védelemre, sem szociális segélyekre. Az ideiglenes segélyekre csak az ukránoknak (állampolgároknak) van joguk” – Vít Rakusan cseh belügyminiszter. És kicsit sem zavarja, hogy akikről szó van, kettős állampolgárok, tehát ukrán állampolgárok is, akik abból az Ukrajnából menekülnek, ami háború színtere! De van itt még más is”

„Ezen romáknak Magyarországtól kellene segítséget kérni, mert egy részük eredetileg onnan is származik.”

Ezt szintén az – ezek szerint – félművelt belügyminiszter engedte el. Nos, hogy pontosítsunk;

A romák nem Magyarországról származnak, hanem – talán még a belügyér is hallott róla, hiszen erősen dolgoztak az ő elei is a témán! – Trianonban elcsatolták a területet, vele együtt pedig a lakosságot is! Ha ez nincs meg, akkor a belügyminiszter nem csak alkalmatlan, hanem még műveltsége is erősen megkérdőjelezhető!

És mindezt pont ezen a napon ereszti el a csehek…

A lap említi továbbá, hogy a romáknál az a fő gond, hogy nagy – olykor 20-30 személyből álló – családokról van szó, amelyek számára igen nehéz megfelelő, közös szállást találni. Emil Vorác, a Khamoro civil szervezet igazgatója szerint az ukrajnai roma menekültek egy része nem beszéli sem a roma, sem az ukrán vagy az orosz nyelvet, csak magyarul tud. Itt az is probléma, hogy a cseh hatóságok által kiadott tájékoztatók mind ukrán nyelvűek, amit ezek a romák nem értenek meg.

Nem ismerjük ezt a szervezetet, nem tudjuk kit és mit képvisel, de ezt tudjuk, hogy amit mond, az bizony a XXI. században nagyon nincs a helyén, ugyanis azt mondja, hogy azért problémásak a romák, mert romák… Ugyan ki más beszélné nyelvüket, ha nem ők?

És egy újabb gyöngyszem a lapból: a romákat széttelepítik az ország különböző részeire, hogy ne alakulhassanak ki elszigetelt roma gettók.

A vér nem válik vízzé… Megint a telepítgetés… És mindezt a XXI. században, abban a korban, amikor például – mint kiderült… – a párizsi merényletek elkövetői szabadon flangálhattak Európa-szerte!

Mert nekik joguk van hozzá! Nos, kicsit sem kedves cseh „barátaink”! Küldjétek azokat az embereket, akiket nem tartotok magatokhoz méltónak, de azért kérdezzétek meg Brüsszelben, hogy mi jár ezért a eljárásért! Talán még dicséretet is kaptok…

Ui.:

Az meg mindent elmond az utódállamok elfogadottságáról, hogy azon kisebbségek, akik Trianon a előtti Magyarországon éltek, annak ellenére sem vették át az utódállamok nyelvét, hogy nem is magyarok – magyarul viszont a mai napig beszélnek…

Ajánlott Cikkek