Hírek

Közvéleménykutatás az USA ban – Az átlag amerikai nagyon nem akarja a háborút

Lehet, hogy az amerikaiak keveset tudnak Ukrajnáról, és még kevésbé a vezetéséről, de egy dolog biztos: határozottan ellenzik, hogy amerikai katonákat küldjenek az oroszok elleni harcba Kijev szuverenitásának védelmében – derült ki egy új közvélemény-kutatásból.

borítókép : https://commons.wikimedia.org USA flag

Az Economist/YouGov felmérése kimutatta, hogy az amerikai felnőttek mindössze 13%-a gondolja úgy, hogy „jó ötlet” csapatokat telepíteni az oroszok elleni harcra Ukrajnában. Valójában a Moszkva küszöbén végrehajtott harci küldetés támogatottsága olyan alacsony, hogy több amerikai (17%) támogatja a NATO-ból való kilépést, mint az orosz hadsereggel való összefonódást. A közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 55%-a úgy gondolja, hogy harci csapatok Ukrajnába küldése „rossz ötlet lenne”, míg 33%-uk nem biztos abban.

A közvéleményre vonatkozó megállapítások akkor születtek, amikor az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei megfogadják, hogy szigorú szankciókat vezetnek be Moszkva ellen – de nem vetnek be csapatokat –, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Joe Biden elnök legfőbb biztonsági tanácsadója, Jake Sullivan vasárnap megismételte, hogy Oroszország bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen.

“Az elmúlt 10 nap során drámai felgyorsulást tapasztaltunk az orosz erők felépítésében és az erők olyan felvonultatásában, hogy gyakorlatilag bármikor katonai akciót indíthatnak” – mondta Sullivan a CBS News-ban. interjú. 

Oroszország tagadta, hogy szándékában állt volna megszállni Ukrajnában, és az Egyesült Államokat és más NATO-tagállamokat okolta a kelet-európai feszültség fokozódásáért. Moszkva tavaly decemberben biztonsági javaslatokat küldött Washingtonnak – köztük Ukrajna NATO-csatlakozásának megtiltását –, Antony Blinken amerikai külügyminiszter azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a szövetség nyitva tartsa kapuit a leendő új tagok előtt.

Az Economist/YouGov közvélemény-kutatása szerint minden negyedik amerikai azt sem tudja, hogy Ukrajna az Egyesült Államok szövetségese vagy ellensége. A válaszadók kevesebb mint fele tudott véleményt mondani Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. Azok, akik látták Zelenszkijt, nagyjából egyenlően oszlottak meg a kedvező és a kedvezőtlen között. A közvélemény-kutatásban résztvevők mindössze 43%-a mondta azt, hogy Ukrajnának engedélyezni kellene a NATO-csatlakozást, míg 42%-uk bizonytalan volt.

RT.com

Ajánlott Cikkek