Hírek

Krími vezető: A felszabadított régióknak is a Krím útját kell követniük

Úgy tűnik, a krími parlament elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov máris orosz területként kezeli Ukrajna déli régióit, melyeket elfoglaltak az orosz csapatok, de… De azt is hozzáteszi, hogy nem lenne szerencsés ezeket a területeket összevonni a Krímmel. Ennek jogi, politikai okai vannak, de a jelek szerint Konsztantyinov ezt csak egy apró technikai kérdésnek tekinti.

Borítóképen: 2022-es orosz invázió Ukrajnában (2022. április 26-án) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: az orosz-ukrán konfliktus (2014-2021) származéka.svg, szerző Rr016, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„A felszabadított területek sorsáról a különleges katonai művelet befejezése után kerül sor. Biztos vagyok benne, hogy saját útjukat kell kialakítaniuk, senkit sem szabad beengedni a Krímbe. Ennek egy új régiónak kell lennie” – mondja Konsztantyinov.

(az oroszok rendre a „felszabadítás” és a „különleges hadművelet” kifejezést használják az „elfoglalás” és a „háború helyett)

A parlament vezetője szerint Ukrajna felszabadult régióinak ugyanazt az utat kell bejárniuk, mint a Krímnek, amelynek státuszát minden nemzetközi normát betartva jogilag visszaállították az Orosz Föderációban. Az ukrán régiók lakóinak pedig maguknak kell dönteniük jövőbeli sorsukról.

„A felszabadított régióknak is a Krím útját kell követniük. Készek vagyunk minden szükséges segítséget megadni a felszabadult területek orosz politikai és gazdasági térbe való felgyorsított integrálása érdekében” – hangsúlyozta a krími parlament elnöke.

Fontos körülmény, hogy Herszon régió katonai-polgári közigazgatásának vezetője, Volodimir Szaldo előző nap azt mondta, hogy Ukrajnában, az orosz katonaság által felszabadított Herszon régióban, elkezdték rubelben fizetni a nyugdíjakat. Az első kifizetéseket a Krím közelében található Genicsek lakosai kapták meg.

Korábban nem volt szó arról – legalábbis a nyilatkozatok szintjén -, hogy a szakadár köztársaságokon túli területeket is beolvaszt magába Oroszország, inkább az volt a mondás, hogy csak demilitarizálni, és „nácitlanítani” akarnak az oroszok. Most már viszont egyértelmű a helyzet:

Oroszország elfoglalja és be akarja olvasztani az Ukrán termőterületeket és gázmezőket, valamint az energiatermelés nagy részét adó területeket, és meg akarja szüntetni Ukrajna tengeri kijáratit.

Márpedig, ha terveiket elérik, egy teljesen más, sokkal kevésbé életképes ország lesz a „maradék” Ukrajna…

Ajánlott Cikkek