Hírek

Krivokapic montenegrói külügyminiszter megmagyarázta, hogy miért zárták le a légteret Lavrov gépe előtt

Podgorica teljesítette kötelezettségeit azzal, hogy lezárta a légteret a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előtt, aki Szerbiába akart repülni – mondta Ranko Krivokapic montenegrói külügyminiszter – írja a helyi RTCG tévécsatorna .

A döntés “elkerülhetetlen volt”

A diplomatát meglepte az esetre adott heves reakció. Kifejtette, hogy a Moszkva elleni szankciók miatt Podgorica kötelezettségeket vállalt. A külügyminisztérium vezetője szerint elkerülhetetlen volt az a döntés, hogy lezárják a légteret az orosz miniszter gépe előtt A diplomata hozzátette: orosz kollégája vonattal is elérhette volna úti célját, mivel a Belgrád-Moszkva vasúti összeköttetés nincs tiltva.

Montenegró azzal, hogy megtiltotta Szergej Lavrov orosz diplomácia vezetője repülőgépének átrepülését, teljesítette a vállalt kötelezettségeit.

Ranko Krivokapic Montenegró külügyminisztere

Arra a kérdésre, hogy ki döntött arról, hogy megtiltotta az orosz gép átrepülését, azt válaszolta, hogy az utasítás a kormánytól és a külügyminisztériumtól érkezett.

Június 6-án, hétfőn a montenegrói közgyűlés (parlament) külpolitikai bizottságának vezetője, Miodrag Lekic is kommentálta az esetet. A hatóságok döntése, miszerint megtiltották Lavrov gépének a légtéren való áthaladását, nem átlátható – mondta. Szerinte az ország vezetésének tájékoztatnia kell a nyilvánosságot az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos döntéseiről.

Mivel ez utóbbi esetről még mindig nincs hivatalos jelentés, felmerül a kérdés, hogy melyik ülésen, és hogy Montenegró melyik bizonyos állami szerve döntött-e úgy, hogy nem engedélyezi területünk átrepülését.

Miodrag Lekic A Montenegrói Közgyűlés külpolitikai bizottságának vezetője

Lekic megjegyezte, hogy az uniós országok többsége az ukrajnai válság diplomáciai megoldása mellett van. “Részt vesznek olyan kapcsolatokban, amelyek repülésekkel járnak”.

Szerbia álláspontja

Aleksandar Vučić szerb elnök elégedetlenségét fejezte ki Lavrov belgrádi látogatásának akadályozása miatt. Szerbia polgárai felháborodtak a történteken.

Aleksandar Vulin, Szerbia belügyminisztériumának vezetője úgy véli , hogy azok az országok, amelyek megtiltották Lavrov gépének repülését, Oroszország vereségéről álmodoznak. Hozzátette: “Szerbia nem része az oroszellenes hisztériának, és azok az államok, amelyek csatlakoztak hozzá, szégyellni fogják ezt”.

Egy világ, ahol a diplomaták nem tudnak harcolni a békéért, béke nélküli világgá válik. Akik megakadályozták Szergej Lavrov érkezését, nem békét akarnak, Oroszország vereségéről és további háborúról álmodoznak

Alekszandar VulinSzerbia belügyminisztere

Június 5-én, vasárnap a Balkán-félsziget három országa – Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró – nem volt hajlandó a légtérbe engedni Lavrov gépét.

Ha az orosz külügyminiszter látogatását Nyugaton szinte fenyegetésnek tekintik, akkor a jelek szerint Nyugaton nagyon rosszul állnak a dolgokhoz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Lavrov tűrhetetlennek nevezte belgrádi látogatásának megzavarását. Azzal, hogy az Európai Unió és a NATO országai megtagadták gépétől a szerbiai járatot, megfosztották Belgrádot attól a jogtól, hogy önálló külpolitikát folytasson .

Ajánlott Cikkek