Életmód Tippek, tanácsok

Különös színű, orbitális fogás!

Élete első busáját fogta ki Csejtei Endre, aki most sem, és máskor sem próbált meg erre a fajtára horgászni, sőt, nem is gondolta, hogy a Kis-Balatonban él busa! Ezzel együtt a most kifogott példány alighanem fajtája legnagyobbjai közt van. A fogás különlegessége továbbá, hogy a hal színe piros, amit valószínűleg a fajra jellemző bevérzések okoznak. Minden esetre a horgász busaszakértő segítségét kérte, hogy megállapítsák, miért alakult ki ez a szín, illetve, hogy pontosan felmérjék, ehető a húsa, vagy sem.

Igen, ezúttal a hal nem kerül vissza a tóba, mert a busa invazív, nem őshonos fajnak számít, így nem is szabad visszaengedni. Ha pedig már így adódott, akkor bizony biztosan lehet készíteni belőle valamilyen finomságot. Bár a szakértők azt mondják, hogy a busa nem éppen csúcsminőségű húst ad, a nagyobb példányok esetében már jól filézhető akár. Nekünk a következő recept bejött, amikor pontyból készítettük, véleményünk szerint busával is hasonlóképpen finom lehet.

A halszeleteket fokhagymás tejbe áztatjuk 1-2 óráig, kikenjük füstölt szalonna zsírjával, amiben sütni fogjuk, majd a más lesózott „patkókat” összeforgatva elkezdjük sütni. Hagymát, sárgarépát, kolozsvári szalonnát, füstölt szalonnát vágunk rá, és addig sütjük, míg a szalonna is kisül.

Gratulálunk a fogáshoz!

Aki pedig kedvet kapott a halételhez, talán még van ideje, hogy elkészítsen egy ízletes ebédet. Jó étvágyat!

Ajánlott Cikkek