Erdély Mások írták Vélemény

Külpolitikai elemző: a rasszista AUR a Nagy-Románia Párt úracsomagolása

Nagy meglepetést okozott Romániában, hogy miközben a Traian Basescu volt miniszterelnök vezette Népi Mozgalom Pártja nem érte el a parlamenti küszöböt, 8,7 százalékkal bejutott a törvényhozásba a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). Ahhoz képest, hogy a legtöbb előzetes közvélemény-kutatásban nem is szerepelt, az új formáció eredményesen szólította meg a magyarellenes retorikára fogékony szavazókat, ezért az sem kizárt, hogy a román titkosszolgálat segítette az AUR parlamentbe kerülését – mondta Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai elemzője a hirado.hu-nak.

Bende Balázs

A szakértővel készült riportból idézünk:

Minden EU-tagország értékrendjét tekintve a szélsőséges, idegengyűlölő vagy nemzeti kisebbségellenes, rasszista hangnemet megengedő párt potenciális veszélyt hordoz az európai értékrendre

– szögezte le Bende Balázs. Az ultranacionalista AUR célcsoportjait hatékonyan megtaláló választási kampánya mögött olyan segítők állhattak, mint a román titkosszolgálatok, amelyek történelmi példák alapján pontosan tudják, hogyan kell mozgósítani a szélsőséges nacionalista üzenetekre fogékony választókat – tette hozzá a közmédia vezető külpolitikai elemzője.

„Románia sajátos helyzetben van a szélsőséges nacionalizmus szempontjából, főként azért, mert a román szélsőjobboldal évtizedek óta kihasználja az úgynevezett magyar kártyát. A választásokon győztes Szociáldemokrata Párt kevésbé, de a többi párt kivétel nélkül elővette a magyarokkal szembeni uszítást, főleg a kampány hajrájában”

– emelte ki Bende Balázs.

Ez történt a rendszerváltást követő években a Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy-Románia Párttal, de később a volt miniszterelnök, Ion Iliescu, illetve különféle pártokhoz tartozó polgármesterek, önkormányzati vezetők is előszeretettel alkalmazták a magyarok elleni uszítást. Ennek a magyarellenes politikának a nyomvonalán épült fel az AUR nevű pártformáció.

A kampány során mindennaposak voltak a nemzetiség- és kisebbségellenes fordulatok, mint például a „magyar maffia” vagy a cigánybűnözés. A közbeszédben egyébként fellelhető negatív, olykor trágár kifejezéseket használtak, a magyarokra például rendszeresen használták a pejoratív bozgorii (hontalanok) kifejezést.

„Ezt a kifejezést (bozgorii – a szerk.) ugyanis még a Ceausescu-rezsim alatt kezdték el használni a román szélsőséges nacionalisták. Rendszeresen támadták verbálisan a helyi cigányságot is, de célzott támadásokat inkább a magyarok szenvedtek”

– mutatott rá Bende Balázs.

A párt Bihar megyei képviselőjelöltje ellen 2013 óta büntetőeljárás van folyamatban, méghozzá bankautomaták csoportosan elkövetett kirablása miatt. Ez a képviselő csak azért indulhatott el a 2020-as parlamenti választáson, mert hét éve nem született ellene jogerős ítélet, miután pedig bejutott a parlamentbe, vélhetően megkapja a képviselői mentelmi jogot

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

Éppen a gyanúsan jól felépített kommunikáció miatt elemzők véli úgy, hogy az AUR megosztó kampánya mögött a román titkosszolgálatok is ott lehetnek. Egyesek szerint a párt kampányának hatékonysága mögött az áll, hogy olyan segítőik voltak, akik pontosan tudták, hogyan kell mozgósítani a szélsőséges nacionalista üzenetekre a legfogékonyabb választókat – mutatott rá Bende Balázs.

Bende Balázs a hirado.hu kérdésére kifejtette: bár az AUR-t csak 2019-ben alapították, nem kizárt, hogy a Corneliu Vadim Tudor nevével fémjelzett Nagy-Románia Párt egykori tagjai is részt vesznek benne.

„Feltűnő, hogy az AUR szinte ugyanazt a narratívát használja, mint a Nagy-Románia Párt. A néhány éve elhunyt Vadim Tudorról is kiderült, hogy őt is a román titkosszolgálat támogatta, pártja ugyanezeket az erőszakos, populista és kisebbségellenes kifejezéseket használta a kilencvenes években.”

Tudor annak idején kijelentette, hogy a politikai ellenfeleit „le kell gyilkolni”, és hogy csak gépágyúval érdemes kormányozni az országot, mert az emberek csak abból értenek. Ez a narratíva megjelenik az AUR bizonyos képviselőinek a múltjában és kommunikációjában is. Egyikük máris utalt arra, hogy a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségét (RMDSZ) fel kell számolni, mert a magyaroknak nincs helyük a bukaresti parlamentben – hangsúlyozta az elemző.

Az AUR meg akarja újítani Romániát, és a régi, büszke „birodalmat”, Nagy-Romániát állítják eszményképül. Ha az eddig kormányzó PNL, az USR és az RMDSZ megtalálja a közös hangot és koalícióra tud lépni, akkor hárman elegendő erőt fognak képviselni ahhoz, hogy a többi parlamenti párttal karöltve el tudják szigetelni a szélsőséges AUR-t a képviselőházban.

A szakértő szerint „nagyon sokakat meglepett”, hogy egy ultranacionalista párt majdnem 9 százalékot szerzett a választáson.

„Kíváncsi leszek arra, vajon mikor jelez a jogállamiságért aggódók vészcsengője amiatt, hogy Romániában egy szélsőségesen nacionalista párt kormányközelbe került, és mikor vonják kérdőre Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonlóan a románokat is”

– vetette fel Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai elemzője.

Ajánlott Cikkek