Hírek

Lavrov: „… annál távolabb toljuk a határvonalat a területünktől…”

Mint arról Vlagyimir Putyin beszámolt, Kijev nagyhatótávolságú fegyvereket kap, de Szergej Lavrov elmondta azt is, hogy ennek mi a következménye: „Minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket szállít, annál távolabb toljuk a határvonalat a területünktől”.

Borítóképen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G8 csúcstalálkozója keretében globális fórumot nyit a kormányok és a vállalkozások terrorizmusellenes partnerségéről (forrás: http://www.kremlin.ru/events/detail/2006/07/107953.shtml via commons.wikimedia.org, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Vlagyimir Putyin orosz elnök már kommentálta az új fegyverek érkezése kapcsán kialakuló helyzetet, csak annyit tudok hozzátenni: minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket szállít, annál távolabb toljuk a határvonalat a területünktől, amelyen túl a neonácik fenyegethetik az Orosz Föderációt” – így Lavrov, majd hozzátette;

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígérete, miszerint nem használ amerikai rakétákat orosz terület megtámadására, de Lavrov szerint ez „nem komolyan vehető beszéd”.

Június elején az Egyesült Államok új katonai segítségnyújtási csomagot hagyott jóvá Ukrajnának, amely többek között körülbelül 80 km-es hatótávolságú HIMARS rakétarendszereket fog tartalmazni. Az amerikai vezető megjegyezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Kijevet, valamint fegyvereket és felszereléseket szállít.

Ezzel egy időben Washington biztosítékot kapott Kijevtől, hogy nem használja fel a szállítandó HIMARS-t orosz területen található célpontok ellen.

Nem tudni, hogy az a biztosíték mennyire vehető komolyan, ahogy azt sem, hogy ténylegesen létezik ilyen megállapodás Ukrajna és az Egyesült Államok között, de ha az ukránok orosz területeket támadnak ilyen eszközökkel, minden bizonnyal változik Washington hozzáállása a támogatásokat illetően.

Talán lehet, hogy éppen így bújnak majd ki korábban vállalt kötelezettségeik alól? Mert hogy egyre több szó esik a békekötés szükségességéről, akár Ukrajna területe egy részének feladása árán is…

Ajánlott Cikkek