Hírek

Lavrov Berlin terveiről

Mint korábban beszámoltunk róla. Olaf Scholz a napokban azt nyilatkozta, hogy a Bundeswehr-t Európa legerősebb hadseregévé kívánja fejleszteni. Most megjött az orosz reakció, ami ezúttal sem kevésbé éles, mint a korábbi kritikák!

Borítóképen: Orosz-kínai tárgyalások. Vlagyimir Putyin elnök, Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes (jobbra) és Szergej Lavrov külügyminiszter – 2017 (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Az orosz elnöki sajtó és információs hivatal, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Már olvastam azoknak a megfigyelőknek a válaszait, akik komoly megdöbbenésüket fejezték ki amiatt, hogy az ilyen kijelentések Németország vezetőjének ajkáról hangzanak el. Ez természetesen gondolatokhoz vezet, mert messze nem ez az egyetlen bizonyítéka a domináns törekvések újjáéledésének Németországban” – mondta Lavrov a szaúd-arábiai látogatását követő sajtótájékoztatón.

Korábban a nap folyamán Waldemar Gerdt, a Bundestag egykori tagja, az Alternatíva Németországnak párt tagja azt mondta, hogy Scholz polgártársai félelmeire játszik, de nem áll a németek érdekében. Hangsúlyozta azt is, hogy az országban uralkodó ilyen nehéz helyzetben „Európa legnagyobb hadseregének létrehozása elcsépelt dolog, és erre nincs is szükség”.

Igen, Moszkva szemszögéből nézve Németország veszélyes tényező, hiszen a két világháborúban az oroszok (szovjetek) rettentő nagy áldozatokat hoztak, ugyanis a Sir Hastings L. Ismay-nek tulajdonított alapelv nem véletlenül született meg:

„Az oroszokat kint, az amerikaiakat bent, a németeket pedig lent tartani”

Igen, ez a NATO egyik mottója, ha úgy tetszik, de ez most úgy tűnik, senkit nem érdekel…

Ajánlott Cikkek