Hírek

Lavrov és Vang Ji tárgyalásainak részletei

Európa természetesen saját problémáival van elfoglalva – most éppen a gáz hiányától való félelem okán… -, de közben a világ más részein megy a diplomáciai nagyüzem. Az Egyesült Államok köszöni szépen, jól van, egyre nagyobbak a palagáz-bevételek, Kína pedig gyorsuló tempóban lép Európa helyébe az orosz gazdasági partnerség terén. Most éppen külügyminisztereik egyeztettek. Úgy tűnik, ők nem igazán félnek!

Borítóképen: 2TE10M-2766 orosz dízelmozdony teherkocsikkal Oroszországból Manzhouliba, Kínába (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Jack No1, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„A két ország külügyminisztériumának vezetői kijelentették, hogy az igen nehéz nemzetközi helyzetben Oroszország és Kína tovább is erősíti stratégiai partnerségét, és egységes álláspontot képvisel a világ ügyeiben. Megállapodtak a külpolitikai koordináció további fokozásáról, az együttműködés kétoldalú és többoldalú bővítéséről.”

Nem nagyon kell lefordítani mit is jelent ez. Kína kitart Oroszország mellett, mert gazdasági (és védelmi!) érdekei ezt kívánják. Kína voltaképpen orosz nyersanyagok, és élelmiszeripari alapanyagok „korlátlan” felvevőpiaca lehet, és közben nem bonyolódik ideológiai alapú vitába a Kremllel, így – valljuk be! – sokkal alkalmasabb partner Oroszország számára, mint Európa.

Azt már régen tudjuk, hogy Oroszország és Kína összefogása igen komoly gazdasági erőt jelent, de hosszú időn keresztül Kína inkább az Egyesült Államokkal építgette kapcsolatait, mígnem mára elérte, hogy mindent is(!) Kínában gyártatnak az amerikaiak… Ezzel még lesz baja Washingtonnak! De vissza a tárgyalásokhoz!

„Orosz részről felhívták a figyelmet az Egyesült Államok katonai biológiai tevékenységére Ukrajnában, valamint a többoldalú platformokon tett erőfeszítéseinkre.” – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. A téme ismerős lehet Peking számára, hiszen Vuhanban például ők is együttműködtek az Egyesült Államokkal biolabor-kutatások terén, így valószínűleg nem kell bemutatni nekik különösebben a dolgot.

Az már egy másik kérdés, hogy a nyugati média valamiért nem annyira kapta fel ezt a témát (vajon miért?), de mi mindenesetre megtaláltunk egy videót, amint az oroszok szerinti laborokat jelenítették meg:

Természetesen ez a téma is abba a kategóriába tartozik, amiről az igazság talán soha nem fog kiderülni, a videó hitelességét ezért nyilván nem garantáhatjuk.

Ajánlott Cikkek