Hírek

Lavrov: Francia támogatás a náciknak és stratégiai autonómia

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TF1 francia tévécsatornának adott interjút. Véleménye szerint Párizs beáll a sorba, amikor az ukrán nácik támogatásáról van szó, ugyanakkor nem túl lelkes a NATO-val kapcsolatban, mert – mint Lavrov mondja – Emmanuel Macron francia elnök sokszor beszélt arról, hogy új európai biztonsági architektúrára van szükség, de az USA nem enged semmit.

Borítóképen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (forrás: Встреча с главой МИД России Сергеем Лавровым via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента РФ, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Az orosz külügyminiszter azzal vádolta Franciaországot, hogy proaktív szerepet játszotta az ukrán neonácizmus felbujtásában, Ukrajna aktív felfegyverzésében.

„Nagy sajnálatunkra az ukrán nacionalizmus, neonácizmus szításában Franciaország játssza az egyik kezdeményező szerepet. Szomorúan látjuk ezt” – mondta.

Az orosz miniszter szerint Párizs aktívan felfegyverzi Ukrajnát, többek között támadófegyverekkel, „követeli a háború megvívását a győztes végéig, Oroszország legyőzését”. És ebből igen komoly következtetést von le a Nyugat vonatkozásában:

„Ez csak azt mutatja, hogy a sok éven át Nyugathoz intézett felhívásainkat, amelyek egyenrangú tárgyalásokra szólítottak fel, nemcsak, hogy nem hallották meg, hanem szándékosan figyelmen kívül hagyták. Ez azt jelenti, hogy a Nyugat soha nem akart egyenlő közösséget és együttműködést az Orosz Föderációval.”

Lavrov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország úgy látja, hogy Franciaország a „stratégiai autonómia” koncepcióját kívánja népszerűsíteni. Szerinte Emmanuel Macron francia elnök sokszor beszélt arról, hogy új európai biztonsági architektúrára van szükség, de az USA nem enged semmit.

Így fogalmazott:

„Nem engedik. Az Egyesült Államok teljesen leigázta Európát. Látjuk Franciaország azon vágyát, hogy előmozdítsa a „stratégiai autonómia” koncepcióját. Macron elnök következetesen ezekből az álláspontokból beszél. De nem tapasztalunk lelkesedést ezzel kapcsolatban egyetlen más európai ország részéről sem.”

Lavrov kijelentette, hogy „még a németek is azt mondják, hogy Németország, Európa biztonsága lehetetlen a NATO nélkül”.

Az interjúból az derül ki, hogy Oroszországból nézve Párizs egyrészt igen együttműködő, amikor Ukrajna támogatásáról van szó, ám inkább saját érdekei szerint cselekedne, nem pedig Washington bábjaként akar fellépni a nemzetközi politikában.

A nagy kérdés csak az, hogy ha az a bizonyos „stratégiai autonómia” meglenne, vajon hogyan viselkedne Franciaország? Vagy úgy általában Európa.

Ajánlott Cikkek