Hírek

Lavrov: „Ha Európa észhez tér, nem fogjuk becsapni az ajtót”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem zárta ki az Európával történő (későbbi) együttműködést, ugyanakkor kijelentette, hogy nem akar függeni többé Európától. Azt is elmondta, hogy véleménye szerint erre Oroszországnak igenis van lehetősége.

Borítóképen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (forrás: Встреча с главой МИД России Сергеем Лавровым via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента РФ, licenc: CC BY 4.0)

„Ha Európa észhez tér, nem fogjuk becsapni az ajtót. Amit immár többször elmondtunk, csak úgy, hogy ne váljunk függővé senkitől. Európa pedig megmutatta megbízhatatlanságát partnerként.”

– mondta a diplomata.

Lavrov azt is megjegyezte, hogy az Orosz Föderáció “megerősödik”, többek között az Eurázsiai Gazdasági Közösség, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a BRICS (öt országból álló csoport: Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) és más mechanizmusok segítségével.

„És minőségileg más szempontból fogjuk megvizsgálni azokat a projekteket, amelyeket közös megvalósításra ajánlanak fel nekünk”

– tette hozzá a miniszter.

Feltehető, hogy olyan projektek kapcsán, mint az Északi Áramlat 2 született meg a gondolat, amibe rengeteg pénzt fektettek a projektben, de most úgy néz ki, talán soha nem fog működni a vezetéken történő szállítás.

Emellett Lavrov azon véleményének is adott hangot, hogy a nyugati országok azért vezetnek be szankciókat az Orosz Föderáció ellen, hogy az országot az egypólusú világ felépítésének akadályaként felszámolják. Március 19-én az orosz külügyminisztérium vezetője megjegyezte, hogy Oroszország nyitott a Nyugattal való együttműködésre, de nem áll elő kezdeményezésekkel. Szerinte a Nyugat zsákutcába sodorta magát. Véleménye sok ország már elkezdett gondolkodni azon, hogyan lehetne eltávolodni a dollártól a nemzetközi elszámolásokban, mivel “a jövőben ez másoknak sem biztos, hogy tetszeni fog” (ti. a dollár-elszámolás – a szerk.).

Lavrov tehát egy olyan jövőt vázolt fel, amelyben Oroszország csak korlátozottan hajlandó az együttműködésre Európával (tágabb értelemben pedig a Nyugattal), ellenben Lavrov szavai arra engednek következtetni, hogy az említett mechanizmusokban részt vevő országok vannak annyira erősek, hogy az velük történő együttműködés, ellensúlyt képezve a Nyugattal szemben, Oroszország fejlődését (is) biztosítsa.

Biztosra vehetjük tehát, hogy Oroszország nagy erőkkel dolgozik majd a jövőben az Európán kívüli együttműködések erősítésében, Európa pedig fokozatosan a háttérbe szorul, mint Oroszország partnere. Úgy tűnik tehát, hogy Washington számítása bejön, hiszen mind Európa, mind Oroszország azt hangsúlyozza, hogy kölcsönös függőségüket meg akarja szüntetni.

Ne felejtsük el, hogy ez a gazdasági együttműködés egy jóval alacsonyabb szintjét jelenti, ami Európára nézve annyit tesz, hogy vége az olcsó energia és olcsó alapanyagok korának.

Ajánlott Cikkek