Hírek

Lavrov: Nem ebben állapodtunk meg

Április 6-án az ukrán fél új megállapodástervezetet terjesztett elő Oroszországgal, amely eltér az isztambuli tárgyalásokon megfogalmazott javaslatoktól. Ezt április 7-én, csütörtökön jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Borítóképen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az államtitkárral folytatott megbeszélésen (forrás: Kremlin.hu via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Tegnap az ukrán fél bemutatta megállapodástervezetét a tárgyalócsoportnak, ami eltér a március 29-i isztambuli találkozón rögzített legfontosabb rendelkezésektől, ráadásul az Arakhamiai ukrán delegáció vezetője által aláírt dokumentumban rögzítettek” – mondta Lavrov újságíróknak.

Hozzátette még, hogy Ukrajna elsősorban a Krím és a Donbász kérdéseinek megvitatását javasolja a két ország vezetőinek találkozóján, Moszkva viszont ezt a tervet elfogadhatatlannak tartja.

A törökországi isztambuli Dolmabahce palotában március 29-én zajlottak a tárgyalások Moszkva és Kijev között, melyek körülbelül három órán át tartottak. Akkor Vlagyimir Medinszkij, az orosz delegáció vezetője március 30-án elmondta, a tárgyalások során az ukrán delegáció közvetítette a NATO-csatlakozás megtagadásáról szóló esetleges jövőbeni megállapodás rögzített alapelveit. Emellett Kijev kész lemondani különféle tömegpusztító fegyverek birtoklásáról, beszerzéséről és fejlesztéséről.

Úgy tűnik tehát, hogy ez utóbbi témák lekerültek az asztalról… Nem tudni, hogy ennek mi az oka, de lehet, hogy van némi köze ahhoz, hogy az amerikai kongresszus elfogadta a kölcsönbérleti törvényt:

Véleményünk szerint egy új szakasz kezdődik a háborúban; míg Oroszország stratégiát vált, addig Ukrajna egyre több fegyvert kaphat az Egyesült Államoktól. Ez a két tényező abba az irányba mutat – Lukasenka tárgyalásokra történő bejelentkezése mellett -, hogy a fegyveres konfliktus akár még hónapokig is eltarthat (ha nem évekig…).

A tárgyalások tehát rossz irányt vettek, miközben a háború tovább folyik. Nem tudjuk, hogy mi lesz a vége, de most úgy tűnik, hogy a folyamatok egyre nagyobb emberi és anyagi áldozatot követel…

Ajánlott Cikkek