Hírek

Lavrov reagált az ukrán tárgyalási szándékra: Kizárt!

„Nem látjuk a lehetőségét, hogy egy kormányzatot, amely saját népe ellen népírtással és üldöztetéssel lép fel demokratikusként ismerjünk el” – mondta Szergej Lavrov Oroszország külügyminiszter válaszul Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azon megnyilatkozására, hogy hajlandók tárgyalni, akár a semlegességről is.

Borítóképen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az államtitkárral folytatott megbeszélésen – 2019 (forrás: http://www.kremlin.ru/events/president/news/60519/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0)

Az orosz külügy vezetője tehát igen gyorsan elvetette a tárgyalások lehetőségét, és mondata megerősíti azt a vélekedést, hogy Moszkva le akarja váltani az ukrán vezetést, és egy olyan megállapodásra törekszik az új vezetéssel, ami garantálja, hogy Ukrajna semleges maradjon, és a továbbiakban ne fegyverezhessék fel, valamint elismeri a Krím függetlenségét.

Az meg egy más kérdés, hogy ezt a leendő új vezetést hogyan fogja elismerni legitimnek a nyugat… Lavrov most azt mondja, hogy fő céljuk Ukrajna „nácitlanítása” és katonai leszerelése.

„Amint az ukrán haderők parancsnoka bejelenti, hogy leteszik a fegyvert, abban a pillanatban készen állunk a tárgyalások megkezdésére.”

Azt nem tudni, hogy kivel is tárgyalna ebben az esetben az orosz vezetés… Hacsak nem arra gondol Lavrov, hogy abban az esetben, ha követeléseinek eleget tesz a Zelenszkij vezette politikai kör, a jelenlegi hatalom birtokosai, akkor akár maradhatnak is.

Nem valószínű, az viszont igen könnyen elképzelhető, hogy kiírjanak egy választást, ami minden bizonnyal azt jelentené, hogy Zelenszkiij és csapata távozik a hatalomból, az új kormány kinevezésének pedig feltétele lenne az orosz követelések szerinti eljárás.

Emlékezzünk rá; Zelenszkij népszerűségét a legutóbbi felmérések nem egészen 30% körülire mérték, ami aligha lenne elég arra, hogy ismét elnök lehessen. Azt persze nem tudni, hogy az utóbbi egy-két nap hogyan változtatta meg az ukrán álampolgárok véleményét vele kapcsolatban, de nem gondoljuk, hogy sokat javult volna, hiszen korábban azért (is) csökkent népszerűsége, mert képtelen volt megoldani a szakadár területek jelentette problémát.

Mindenesetre Lavrov kemény szavai fel kell, hogy ébresszék az ukrán vezetést, és talán végre rájönnek, hogy az ellenállással csak annyit érnek el, hogy több lesz az áldozat, de megvédeni semmiképpen nem tudják magukat.

Ajánlott Cikkek