Hírek

Lavrov Zelenszkijt Hitlerhez hasonlítja, akiben szintén volt zsidó vér

Az izraeli Haaretz arról számol be, hogy Szergej Lavrov az olasz tévének nyilatkozva hasonlította Zelenszkijt Hitlerhez. A lap így fogalmaz; Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy az a tény, hogy Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke zsidó, nem tagadja meg országa náci elemeit, és azt állította, hogy Adolf Hitler náci Németország vezetőjében is „volt zsidó vér”.

Borítóképen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az államtitkárral folytatott megbeszélésen (forrás: Kremlin.hu via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Majd így folytatják; Az orosz külügyminiszter az olasz televíziónak adott interjújában azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy „neonáci csoportokat” képeznek ki, amelyek jelenleg az ukrán hadsereg soraiban vannak, utalva az ukrajnai Mariupol városában található Azovsztal üzemben tartózkodóra.

Vannak olyan kiadványok, amelyek „megerősítik, hogy az amerikaiak és különösen a kanadaiak vezető szerepet játszottak Ukrajna ultraradikális, nyíltan neonáci felosztásának előkészítésében” – mondta Lavrov, de nem közölte, hogy mely kiadványokra hivatkozik.

Yoaz Hendel izraeli kommunikációs miniszter hétfőn a hadsereg rádiójának nyilatkozva úgy ítélte meg Lavrov állítását, hogy Hitler zsidó volt, és ezt az elméletet a történészek széles körben cáfolták, mint „téveszméket, amelyek célja az oroszok ukrajnai szörnyű tetteit igazolni”.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök vagy a külügyminisztérium miért nem ítélte el még Lavrov megjegyzéseit, Hendel azt válaszolta, hogy „a diplomáciában most nincs itt az ideje ennek”.

A cikk megjelenése utáni frissítésben arról számol be a lap, hogy Izrael behívja az orosz nagykövetet az Lavrov náci megjegyzései miatt.

Sajnos a Haaretz nem adja meg forrásként, hogy hol érhető el Lavrov nyilatkozata, valamint a rádiócsatorna nevét sem írják.

Ajánlott Cikkek