Hírek

Le Figaro: Kétséges a dollár egyetemes státusza

1945 óta a zöldhasú tovább bővítette nemzetközi szerepét, amely az elmúlt három évtized globalizációjával érte el a tetőpontját. A jelenlegi geopolitikai válság megkérdőjelezi ezt a monopóliumot – írja a Le Figaro.

Borítóképen: Vége a Monopolynak? Ellehetmenni?(forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Rich Brooks, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A pénz a háború olaja, és fordítva, megtörténik, hogy a valuták a konfliktusokból merítik erejüket.

Vajon a dollár, amely ma a nemzetközi gazdaság és pénzügyek felett uralkodik, nem a második világháború gyümölcse, amelynek 1945-ben volt „a nagy győzelme”? De vajon mindig a háborúból nyerünk?

Miközben nagy gondot fordítottak arra, hogy a NATO-erők távol tartsák a csatatértől, Washington és nyugati szövetségesei nem haboztak a zöldhasút tömegpusztító fegyverként használni Oroszország destabilizálására. Hihetetlen léptékben azonnal befagyasztották az orosz devizatartalékok felét (300 milliárd dollárt).

Kivéve, hogy a monetáris fegyver, amelyet Irán és néhány más kevésbé hasonló „gazember állam” ellen már használtak, kétélű fegyver. „Aki ma dollárban tartja a pénzt, többé nem lehet biztos abban, hogy az Egyesült Államok nem fogja ellopni tőlük” – mérgelődött Vjacseszlav Volodin március végén…

A Le Figaro úgy véli, hogy a dollár minden más valutánál jobban függött a világtörténelem alakulásától az elmúlt száz évben, ezért most az újság kétségbe vonja egyetemes státuszát.

Ajánlott Cikkek