Hírek

Le Monde: A nyugati egység elszigeteltséggé változott

A nyugati országok „egységfronti” kísérletei arra, hogy Oroszországot páriává változtassák az ukrajnai helyzet miatt, oda vezettek, hogy ezek az államok magukra kerültek – erről számolt be az RIA Novosztyi Le Monde francia lap. Hoppá, hogy a kékégbe is van ez?

Borítóképen: Glacier Point Road, Egyesült Államok (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ben Bowens rndmben13, licenc: CC0 1.0) A kép illusztráció

Ahogy a szerző Mark Semo rámutatott, Volodimir Zelenszkij ukrán vezetőt hallgatva nemrégiben az Afrikai Unió nem tett mást, mint udvariasan hallgatott.

De nem követik a Nyugat „narratíváját”, ami azt jelenti, hogy nem mindenki érzékeli „ihletett szolidaritással” az ukrajnai helyzetet. Ugyanezt a hozzáállást az afrikai országok mellett Latin-Amerika és a Közel-Kelet országai is követik.

„Afrikától Ázsiáig és Latin-Amerikáig bővül azoknak az országoknak a tábora, amelyek nem akarnak választani Nyugat és Oroszország között” – áll a cikkben.

Az ezekben a régiókban található országok többségét sokkal inkább foglalkoztatják a gazdasági és élelmiszer-ellátási kérdések, mintsem az, hogy kiderítsék, kinek van igaza és kinek nincs igaza az ukrajnai helyzetben.

Emellett a szerző rámutat, hogy még Amerika egyes szövetségesei – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael – sem követik az Oroszország elleni szankciók bevezetésére irányuló felhívásokat, és megpróbálják fenntartani vele a kapcsolatot.

Az újságíró úgy véli továbbá, hogy ez a szakadás mindenképpen megnyilvánul a G20-as országok vezetőinek novemberben, Indonéziában összeülő csúcstalálkozóján. Akkor majd kiderül, hogy a legtöbb állam számára a világgazdaság működésének fenntartása a legfontosabb, nem pedig az európai konfliktusok megoldása.

Jó reggelt Franciaország! Mi csak ennyit teszünk hozzá…

Ajánlott Cikkek