Hírek

Le Pen a vitát már megnyerte Macronnal szemben

De ez közel sem jelenti azt, hogy a vasárnap esedékes választást is megnyeri. A tegnap tartott nyilvános tévés vitát a nézők szerint Le Pen nyerte, nem véletlenül… Ugyanakkor a francia kétfordulós elnökválasztás rendszere okán nem feltétlenül az a döntő, hogy mit gondolnak a szavazók, hanem hogy az első fordulóban kiesett jelöltek ki mellett állnak ki, és szavazóik mennyire tartják a pártfegyelmet.

Borítóképen: Élysée-palota – Ki költözik be? (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Leynadmar, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

És persze ott van az OLAF, ami – 2017 után most is éppen a két forduló között… – világgá kürtölte, hogy szerinte Le Pen sikkasztott, amikor kifizette 13 pártember szobáját, akik elvileg EU-s konferenciát tartottak, de kiderült, igazából nem is…

Nehéz lenne azt mondani ezek után, hogy az OLAF nem egy politikai szervezet, de a liberálisok, a zöldek, meg nyilván a baloldaliak ezt állítják. Hát persze, hiszen az OLAF őket szolgálja ki!

De vissza a vitához, amiről mi most az Origo összefoglalóját vesszük át, miután egész nagy pontossággal leírja az eseményeket.

Nem tudta megvédeni ötéves elnökségét Emmanuel Macron az elnökválasztás második fordulója előtt rendezett vitán ellenfele, Marine Le Pen ellen. Macron különsen kudarcot vallott a választók számára legfontosabb két témában, a vásárlóerő és a biztonság, migráció kérdésében.

Marine Le Pen a vitában azt javasolta, hogy kapjanak járulékfizetési kedvezményt azok a munkaadók, akik legalább 10 százalékkal emelik a béreket. Macron hevesen ellenkezett, de nem tudta érdemben megindokolni, mi a gondja a javaslattal. Emellett egyáltalán nem tudta megvédeni az elmúlt öt év gazdasági-szociális politikáját – vagyis elmondani, hogy mit tett a életszínvonal csökkenése ellen.

Marine Le Pen követelte azt is, hogy;

Tiltsák be a nők arcát eltakaró muszlim fejkendőt a nyilvános tereken, ezzel megszabadítva a nőket az iszalmistáktól.

Macron önleleplező módon azzal érvelt ez ellen, hogy az polgárháborút robbantana ki. Marine Le Pen emlékeztette a hivatalban lévő elnököt arra, hogy a fejkendő viselése megsérti a nők egyenlőségét és a szekularizmust, vagyis a francia állam világi jellegét is. Azt is megemlítette, hogy az elnök semmit nem tett a migránshullám megállításáért és a terrorcselekmények ellen, az erről szóló törvények nem születtek meg – ekkor Macron váratlanul azzal próbált védekezni, hogy sorolni kezdte, hány rendőrörsöt adott át.

A vitában Macron megpróbálta oroszpártisággal vádolni Le Pent, arra hivatkozva, hogy orosz banktól vett fel hitelt, de a Nemzeti Tömörülés elnöke visszavágott, és emlékeztette az elnököt, hogy azért kényszerült erre, mert a francia bankok diszkriminálták, és nem adtak neki hitelt.

A két legnézettebb országos televízió, a TF1 kereskedelmi csatorna és a France2 köztelevízió által szervezett hagyományos vitaműsorában a két jelölt két és fél órán vitázott a franciákat leginkább foglalkoztató kérdésekről: a nemzetközi ügyek mellett a megélhetési gondokról, a közbiztonságról, Franciaország versenyképességéről, az egészségügy helyzetéről, a környezetvédelemről, a francia szociális modellről és a fiatalok jövőjéről.

Csak egy kis kiegészítés:

Egyes források szerint szóba került a magyar bank által adott ~10 milliárd eurós hitel is, de azzal semmiképpen nem lehetett baja Macron-nak, hiszen egy uniós ország egy szervezete vett fel hitelt egy másik uniós ország bankjától, amiben nem lehet kivetnivalót találni.

Ajánlott Cikkek