Hírek

Le Pen győzelme esetén Franciaország kiléphet a NATO-ból

Bashirov politikai tanácsadó elismerte, hogy Le Pen európai hadsereget szeretne létrehozni

Franciaország már régóta pedzegeti a NATO -ból való esetleges kilépést és saját páneurópai hadsereg létrehozását a szövetség helyére. A NATO régóta nem csak védekező formátumban működik – mondta Marat Bashirov politikai stratéga a Lente.ru-nak . Hozzátette: Marine Le Pen francia elnökjelölt nem arról beszél, hogy a katonai szövetségre nincs szükség hanem arról, hogy kifejezetten Európa védelmét ellátó hadseregre volna szükség , Amerika nélkül , egy olyan katonai tömb helyett ami régóta nem azt a feladatot tölti be amiért létre lett hozva.

Nem lenne példa nélküli a NATO bol való francia kilépés . Charles de Gaulle tábornok a hidegháború időszakában nem kívánta elfogadni a Moszkva-Washington ellentétre egyszerűsített kétpólusú modellt, s a többpólusú világban önállóan fellépő Franciaországban látta hazája nagyhatalmi  státusának garantálását. Bár Franciaország a NATO alapító tagjai között volt 1949-ben, a néhai államfő 1966-ban az Egyesült Államokkal szembeni függetlenségre hivatkozva vonta ki országát a szövetség integrált katonai parancsnokságából. De Gaulle visszautasította, hogy a francia nukleáris haderő amerikai ellenőrzés alá kerüljön, Washington pedig nem fogadta el a francia javaslatot a közös brit-amerikai-francia irányításról.

Tény, hogy az amerikai és kanadai katonai bázisokat bezárták francia területen, s a NATO főhadiszállása Franciaországból Belgiumba távozott, de Párizs soha nem jelentette ki, hogy többé nem tagja a NATO-nak. Egyszerűen csak meg akarta őrizni ellenőrzését saját hadserege felett. A szövetségesekkel való megegyezés értelmében egy szovjet támadás esetén a francia erők a Német Demokratikus Köztársaság és Csehszlovákia területére vonultak volna be.

Franciaország ünnepélyes és szimbolikus visszatérésére a katonai parancsnokságba hivatalosan a NATO 2009 április 3-ikán és 4-ikén tartandó csúcstalálkozóján került sor, amelyet a franciaországi Strasbourgban és az azzal határos németországi Kehlben, az észak-atlanti szervezet megalakításának 60. évfordulóján, Barack Obama amerikai elnök jelenlétében tartottak

Nemzeti Tömörülés párt konzervatív jelöltjének, Marine Le Pennek a győzelme esetén ez a terve

Alternatív szervezet

Annak idéjén – emlékeztetett a politikai tanácsadó. – Arról volt szó, hogy Európának talán nem a NATO-struktúrában való részvételre van szüksége, hanem saját hadseregére, mert a szövetség még távolról sem mindig védekező formátumban lépett fel. Ehelyett részt vett a jugoszláviai hadműveletekben, bombázta Szerbiát, részt vett iraki és afganisztáni hadműveletekben. Franciaország ezzel szemben mindig is úgy gondolta, hogy a hadseregnek védekező jellegűnek kell lennie. A NATO ezzel szemben messze az EU -n kívül működik .

Basirov emlékeztetett, hogy jelenleg aktív tárgyalások folynak a NATO-bázisok délkelet-ázsiai telepítéséről, hogy a szövetségeseket titkos küldetésekbe vonják bele a Tajvant követelő Kínáva, szemben ami megint csak nem védekező feladat.

„A NATO-ból való kilépés emellett jelentősen csökkentené az állam kiadásait, mert a szövetséget sok tekintetben költségvetési pénzből finanszírozzák” – tette hozzá Basirov. – Ezen kívül Franciaországnak van saját hadiipari komplexuma, az ország többet szeretne eladni fegyvereit, beleértve a hadsereg finanszírozását és felfegyverzését is. Le Pen tehát nem azt mondja, hogy a katonai szövetségeket elvben meg kell szüntetni. Csak annyit, hogy ezeket Európának kell körvonalaznia, és nem az Egyesült Államok részvételével és irányításával

A politikai stratéga hozzátette, a francia hadsereg a NATO részvétele nélkül is elég erős: az országnak van saját haditengerészete, atomfegyvere, ami lehetővé teszi, hogy önállóan biztosítsa a biztonságot, nemcsak saját maga, hanem például partnerei számára is. Afrikában. Macron győzelme esetén nem tudni mi a terv Franciaország NATO tagságával kapcsolatban.

Ajánlott Cikkek