Vélemény Vélemény-cikkeink

Legalja.ro: Bukarest lekörözte Budapestet (avagy; Bezzegrománia 4593421. sz. szonett)

Nem tudjuk, hogy mikor áll le végre az a hírcunami, ami folyamatosan Románia nagyságát bizonygatja – Magyarországon. A legújabb; abból a szomorú tényből, hogy Romániában az egyes térségek között drámai különbség van (nyilván Bukarest javára…), máris levonták a következtetést; „bezzegrománia”! Szánalmas…

„A bukarestiek élnek jobb átlag életszínvonalon” – olvasható a cikkben. Hát, ahogy vesszük! Amennyiben az jobb szintet jelent, hogy ha nem figyelsz, éhező kóborkutyák támadnak rád hordákban, akkor minden bizonnyal igaz az állítás.

Na jó, ezt nyilván nem méri a közgazdász, de itt kell megjegyezni, hogy létezik úgynevezett alkalmazott közgazdaságtan, ahol az életszínvonal mérésébe bizony beletartoznak olyanok is, mint autópályák hossza, vagy mint vasúti szolgáltatások színvonala stb, stb…

De nézzük az állítást!

„Bukarestben és Ilfov megyében átlagban 13.100 euró költőpénze van egy lakosnak. Ez csak 13 százalékkal marad el az európai átlagtól, ellenben 76 százalékkal nagyobb az országos átlagértéknél.”

Figyeljünk oda! 76 százalék!

Számunkra ez az adat csak annyit a bukaresti éltszínvonal pofátlanul magas az ország többi részéhez mérten – többek között a Székelyföldet is magába foglaló központi régióhoz mérten is, ami a cikk állítása szerint mindössze a 105,8 százaléka az országos átlagnak.

Számunkra ez csupán annyit jelent, hogy Bukarestben az ország többi részének rovására megy a „nagyvilági élet”, a vízfej – többek között – Székelyföld rovására gazdagodik… De mi a helyzet Budapesten, amit pedig a mai határokon belül leginkább vízfejként jellemeznek, de lám… ez nem olyan nyomasztó, mint bezzegromániában!

„Budapest vásárlóereje 35 százalékkal alacsonyabb az európainál, a magyar átlagot pedig 27 százalékkal haladja meg.”

Persze az nem derül ki a cikkből, hogy Budapesten mennyi költőpénzről beszélünk (vajon miért?), de a lényeg az, hogy feltehető, sikerült megint egy olyan adatot találni, ami ugyan önmagában semmiről nem szól, de ki lehet mondani, hogy „bezzegrománia”.

Mi csak gratulálni tudunk ahhoz, hogy a székelyek, magyarok rovására gazdagodó Bukarestnek ilyen formán nyal egy magyar lap! Tényleg szánalmas…

Ui.:

Sem a lapot, sem a cikket nem idézzük be, mert nem a média, és nem a szerző a lényeg, hanem maga a jelenség…

Ajánlott Cikkek