Magyarság

Legenda születik Újpesten – Szusza mesterhármas 17 évesen

1941. február 23. Kispest FC- Újpest FC 4:4 (1:3)
Kispest, 5.000 néző V:Palásti

Szusza Ferenc, a 17 éves újonc három góllal mutatkozott be!

Kispest: Vécsei-Monostori,Olajkár II.-Hidasi,Szabó II.,Víg-Kincses,Nemes,Gallai,Beke,Titkos I.
Edző: Purczeld Ferenc
Újpest:Sziklai-Balogh II.,Fekete-Kármán,Szűcs,Balogh I.-Németh,Vidor,Zsengellér,
Szusza,Tóth III.
Edző: Takács Géza

Gólszerző: 1:0 Beke (8p.), 1:1 Szusza (19p.), 1:2 Szusza (28p.), 1:3 Vécsei (30p.-öngól), 1:4 Szusza (46p.), 2:4 Gallai (56p.), 3:4 Nemes (60p.), 4:4 Gallai (70p.).

Hát nem így lett

Heves és izgalmas küzdelem után az Ujpest kénytelen volt a döntetlennel megelégedni a lelkesen és jól játszó kispesti együttes ellen.

Az első negyedórában a Kispest támadott többet, azután az Ujpest harcolt ki némi fölényt és szünet után már 4:1-re vezetett, amikor a Kispest erősítette az iramot és kiegyenlített.

Kispesti támadások után a 4. percben Titkos átadásából Kincses lőtt kapura. A 8. percben Szabó II. szabadrúgása után Titkos átadásából Beke megszerezte csapatának a vezetést. 1:0. Az Ujpest ettől kezdve erőteljesebben támadott és a 19. percben Szusza 20 méteres lövésével kiegyenlített. 1:1. A 27. percben Tóth átadásából újból Szusza rúgott gólt. 1:2. A 32. percben Balogh távoli erős lövése Véghelyi kezéből a kapuba perdült. 1:3.

Szünet után az első támadásokat az Ujpest vezette. Az első percben Németh lövését a kispesti védelem röviden hárította, a labda Szusza elé pattant, aki ezúttal sem tévesztette el a célt. 1:4. A Kispest nem adta fel a küzdelmet. Támadásai során a 11. percben Kincses átadásából Gallay gólt fejelt. 2:4. A 16. percben Kincses beadását Nemes értékesítette. 3:4. A küzdelem mind izgalmasabb lett. A 22. percben Nemes átadásából Gallay kiegyenlített. 4:4. A 33. percben Beke kiugrott az ujpesti védőjátékosok közül, lövése azonban felső kapufáról pattant vissza. A mérkőzés hátralévő részében a Kispest támadott többet, de eredménytelenül.

Korabeli tudósítás

Újpest – Kispest 4:4 (3:1)
Már 4:1-re vezetett az Újpest…

Kispesti pálya. – 4000 néző. – Játékvezető: Palásty.

Úgy látszott, hogy biztosan nyeri a mérkőzést, az Újpest 4:1-re vezetett is. Ekkor azonban a Kispest „feltámadt”, az újpesti védelem pedig összeomlott. A Kispest kezdi a játékot és az első negyedórában ő diktálja az iramot. A nyolcadik percben Titkos kitűnő lefutása után beadja a labdát és Beke éles lövését Sziklai nem tudja védeni. 1:0-ra vezet a Kispest. Tóth és Szusza pompás összjátéka után Szusza 20 méteres bombája besüvít a hálóba. 1:1. A 25-ik percben megismétlődik a kiegyenlítő gól jelenete, ismét Tóth ad jó labdát Szuszának, aki úgyszólván ugyanarról a helyről, mint az imént, torpedószerű bombalövéssel lövi a labdát a hálóba. 2:1. Most már az Újpest irányítja a játékot s a 32-ik percben Balogh I. előreívelt labdájára Vécsey és Zsengellér egyszerre futnak rá. Vécsey előbb éri el a labdát, róla azonban hátraperdül a kapuba. Nagy kapushibával 3:1-re vezet az Újpest.

A második félidőben félperces játék után Németh beadását Szusza belövi. 4:1. Most azonban a Kispest következik. A 10. percben Kincses sarokrúgásából Gallay fejel gólt. 4:2. Viharos támadások után a 16-ik percben Kincses szabadrúgása Nemes fejéről dopplerszerűen pattan a hálóba. 4:3. A Kispest állandóan támad és Sziklay állandóan munkában van. A 20. percben egy előrevágott labdát Gallay elcsíp és a kifutó Sziklai mellett az üres kapuba lövi. 4:4! A hátralevő idő változatos, izgalmas játékkal telik el.

forrás arcanum

Ajánlott Cikkek