Erdély Magyarság Minden más Sport Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Legendák és álmok: Lóhavas

A Bodzai-havasok a Kárpátkanyarban helyezkedik el, Kovászna megye határán. Nevét az innen eredő Bodza folyóról kapta. Határai északkeleten a Háromszéki-havasok, északnyugaton a Bodzafordulói-hegyek, nyugaton a Csukás-hegység, délen a Kárpátkanyar-Szubkárpátok.

Borítóképen: A Lovak vízesése

A Lóhavas a Nagy-Bászka és a Bodza-folyó között helyezkedik el. Legmagasabb hegye a Lóhavas (1439 m). Csodálatos hely, ami legendák szülőhelye.

Közel a máramarosi Borsához egy szilaj patak vize zuhan alá a sziklákon, rohamosan és vadul. A Lovak vízesése néven ismert hely az ország egyik legmagasabb vízesése.

A legenda szerint több száz éve, a tatárjárás idején történt, hogy a borsaiak legszebb lovaikból álló ménes levetette magát az akkor még csupasz sziklákról – inkább feláldozták magukat, mint sem, hogy a tatárok kezére kerüljenek. A borsaiak pedig annyira megsiratták elvesztett lovaikat, hogy záporozó könnyeikből egy csodálatos vízesés alakult ki ezen a helyen.

Egy másik fáma szerint a Gonosz-kő legelőin egykor csodaszép ménesek legeltek. Tavasztól késő őszig a paripák paradicsoma volt ez a hely. Nyugalmukat csak egy medve zavarta meg időnként, ám a bundásnak nyílt terepen semmi esélye nem volt a fürge lovakkal szemben.

Egy sötét, viharos éjszaka aztán a medve újra szerencsét próbált.

A hegy vészjóslóan visszhangozta a mennydörgések moraját, s a szörnyen tomboló viharban ijedten bújtak egymáshoz a lovak. Hogy végre meg tudja fogni őket, a medve cselhez folyamodott. Szép lassan a hegy meredek, sziklás részei felé kezdte terelni a rémült lovakat, ahol már könnyebb prédává váltak.

Mikor aztán elérkezettnek látta az időt, hirtelen a ménesre rontott. A paripák ijedtükben megiramodtak a völgy felé, gondolván, hogy megszabadulnak a veszélytől.

Csakhogy a viharos éjszakában rossz irányba indultak, és a sötétben mind belelezuhantak a vízesés szakadékába. Úgy tartják, azon az éjszakán 15-16 ló esett áldozatul. A történet megmaradt a helyiek emlékezetében, s így kapta nevét a Ló-havas, a Lóhavasi-vízesés, a Lovak forrása és a Lovak hídja (a Ló-havas északi oldalán lévő katlan) is.

A két legenda jól mutatja a Lóhavas szilaj természetét. Nem csoda, hogy ide menedékházat álmodtak meg, már csak azért is, mert annak idején megcélozták egy Téli Olimpia rendezését!

Ehhez az egyik első lépés volt a Lóhavas lábánál épített Anikó menedékház Borsafüred közelében! Igaz a Téli Olimpia itt csak álom maradt, de a menedékházról van emlékünk:

Ajánlott Cikkek