Hírek

Lehet, hogy mégsem olyan rossz a helyzet? Hát de, vagy még rosszabb!

Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy az ukrán tisztek azt mondják katonáiknak, hogy a parancsot megtagadókra, állomáshelyüket alhagyókra különleges osztagok „vigyáznak”, akik fegyvert is alkalmaznak… Akkor abban reménykedtünk, hogy jobb a helyzet, mint amit a fogságba esett ukrán katona mond, és ez csak egy verbális fenyegetés. Most lehet, hogy megfejtést kaptunk, de ez sem jobb… Sőt!

Borítóképen: Ukrán katonák megtámadnak egy orosz tankot Mariupolban – 2022. március 15. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mvs.gov.ua, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Az Ukrán Fegyveres Erők egyik katonája, Nyikita Lazarenko orosz fogságban azt mondta, hogy az ukrán parancsnokok dezertőrnek és eltűntnek minősítik a katonaság soraiban elhunytakat. Az új videót az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma bocsátotta az Izvesztyija rendelkezésére:

Lazarenko szerint az orosz hadsereg fogságába esett, amikor saját elhatározásból elhagyta az ukrán fegyveres erők állásait, és civil ruhába öltözve bement a városba, hogy elbújjon a polgári lakosság közé.

„De a Donyecki Népköztársaság (DPR) parancsnokságának képviselői felfigyeltek rám, és megkérték, mutassam meg az irataimat. Szóval fogságba estem. Nehéz volt körülöttünk a helyzet. Március közepén kaptam parancsot Baranyuk dandárparancsnoktól egy két méter széles és 50 méter hosszú árok ásására. 50 ember temetéséhez kellett, kollégáim. Köztük voltak a barátaim is. Később megtudtam, hogy dezertőrként szerepeltek és eltűntek. Kiderült, hogy a parancsnokság egyszerűen leírta és elrejtette a veszteségeket, és nyilvánvalóan hazudnak rokonoknak és barátoknak” – mondja a katona a videóban.

Egy másik fogoly, Vlagyimir Huszejnov ukrán határőr elmondta, hogy őt és kollégáit csalással csábították be a szolgálatba, megígérte, hogy csak az ellenőrző pontokon kell állniuk és ellenőrizniük kell az iratokat. Sőt, éjszaka kénytelenek voltak árkokat ásni.

„Elvittek Limanba, 40 km-re IzJum városától, ahol élek. Aztán az éjszaka közepén kivittek minket az esőbe ásni. Nem ástunk ott semmit. Másnap este megint elvittek valami más helyre, ásni az esőbe. Aztán elvittek minket a faluba, ott már volt néhány katona, talán még a „jobboldali szektor” is (az Orosz Föderációban betiltott szélsőséges szervezet). Azt mondták nekünk, hogy ott lesznek a pozícióik, ásnunk kell. Úgy voltak ott, mint valami drogosok, minden látszattal világossá tették, hogy alkalmatlanok. Általában mindenki rossz hangulatban volt, senki nem akart verekedni. Csak azt tanácsolom a megmaradt srácoknak, hogy adják fel” – mondta Huszejnov.

Szóval lehet, hogy mégsem igaz a korábbi hír, miszerint a dezertőröket lelövik, ellenben igen sok a halott, a harctéren odaveszetteket viszont titkolják, és a helyszínen temetik el őket, hogy leplezzék a valós veszteségeket.

Ez talán még rosszabb…

Ajánlott Cikkek