Hírek

Lelkiismeret? Németország segítséget nyújt az ukrajnai események miatt éhínséggel küzdő országoknak

Németország segíteni fog azoknak az országoknak, amelyek szembesülnek az ukrajnai események okozta éhínséggel. Ezt Olaf Scholz német kancellár mondta május 1-jén egy düsseldorfi rendezvényen.

Borítóképen: Búzaföldek nyár közepén (augusztus) Ukrajnában, Lviv megyében (forrás: commons.wikimedia.org szerző: Raimond Spekking, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Már attól kell tartanunk, hogy lesznek, akik éheznek, vannak országok, amelyek már nem engedhetik meg maguknak, hogy gabonát vásároljanak lakosságuk számára. Ez az egész háborús helyzet globális éhínséghez vezet. Nem hagyjuk el ezeket a szegény országokat, támogatjuk őket” – idézi Scholzot a Deutsche Welle.

Csak nem feléledt a lelkiismeret, és most Németország „törleszteni” igyekszik? Nem, itt nem erről van szó, hanem arról, hogy Németország igyekszik azokat a technikákat alkalmazni, mint tanítómestere, az Egyesült Államok…

A kancellár megjegyezte, hogy Ukrajna lehetőségei, amely az egyik fő gabonabeszállító, mára jelentősen korlátozottak az export szempontjából.

Március elején az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete arról számolt be, hogy az élelmiszerek világpiaci árai 12,6%-kal ugrottak meg a tavasz első hónapjában, ami legalább 1990 óta rekordot döntött. Így a növényi olaj (napraforgó, pálma, szója és repce) árindexe 23,2%-kal nőtt februárhoz képest, a gabonaféléké 17,1%-kal, ezen belül a búzáé 19,7%-kal, a cukoré 6,7%-kal.

Közben a német gazdálkodók szerint az iparág óriási költségnövekedés előtt áll, különösen az energia, az üzemanyag, a műtrágya és a logisztika területén. Januárban 21,7%-kal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest. A növekedés decemberhez képest 1,7% volt.

Nos, a probléma abban áll, hogy Németország sem igen tud segíteni szállításokkal, mert sok gazda – aki nem tudja kigazdálkodni a megnövekedett költségeket, ugyanakkor a piaci árakban nem tudja költségeit sem érvényesíteni – minimum felfüggeszti tevékenységét…

Mi marad? „Jópofa” hitelek, amiket aztán majd nyöghetnek a szegényebb országok, vagy – amint az lenni szokott… – odaadják természeti kincseiket a hitelért cserébe!

Németország jó tanuló…

Ajánlott Cikkek