Hírek

Lemondott a francia hírszerzés vezetője

Az ukrajnai helyzet miatt lemond a francia katonai hírszerzés vezetője

A francia katonai hírszerzés vezetője, Eric Vidot tábornok az ukrajnai helyzetelemzés hibái miatt korai nyugdíjba vonul. Erről az Opinion számol be forrásokra hivatkozva.

Megjegyzendő, hogy a vezetés 2022 nyarán tervezte Vidót eltávolítani posztjáról, de a tábornok úgy döntött, hogy “azonnal” elhagyja a szolgálatot. Az újság forrásai szerint szerint lemondását “elégtelen információismeret” és “az eligazítások hiánya” okozza.

Előtte ismertté vált, hogy a francia vezérkar főnöke, Thierry Burckhard nyilvánosan elismerte, hogy a francia titkosszolgálatok az amerikaiakkal ellentétben téves elemzést készítettek az ukrajnai orosz fenyegetésről.

Korábban arról számoltak be, hogy az Ifop felmérése szerint a francia lakosok 52 százaléka hisz az ukrán konfliktus okairól szóló orosz tézisek legalább egyikében. Így a válaszadók 28 százaléka úgy gondolja, hogy Oroszország különleges hadműveletét támogatja Ukrajna orosz ajkú lakossága, “azzal, hogy megszabaduljon az őket ért üldözéstől”. A válaszadók 10 százaléka biztos abban, hogy Ukrajnát „junta” uralja, amelyben neonácik is vannak.

Ajánlott Cikkek