Hírek

Lengyelek és ukrán nacionalisták a Donyec-medencében?

Igen, legalábbis ezt állítja Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok népi milíciájának szóvivője. Ezek nyilván nem reguláris egységek, hiszen a lengyelek hivatalosan nincsenek jelen Ukrajnában. Persze, he mindez igaz, mert mostanság elég nehéz átlátni a nyilatkozatok tengerén, hogy mi az, ami kifejezetten csak „kommunikációs célzatú”, és mi az, aminek van valós alapja.

Borítóképen: Donyeck Szergej Prokofjev nemzetközi repülőtér romjai, 2014. december 24. (forrás: Аэропорт Донецк 2014.12.24. / Donyeck repülőtér via commons.wikimedia.org, szerző: A «Правда ДНР / Pravda DPR» információs portál hivatalos Youtube-csatornája, licenc: CC BY)

A szóvivő egyébként azt állítja, hogy hírszerzésük úgy értesült, miszerint a térségbe, az ukrán oldalra érkeztek ezek az erők, ami persze azt feltételezi, hogy az ukrán vezetés tud a dologról. Persze ez így ebben a formában nem hangzott el, de lássuk be, hogy az információ kiadása ezt célozza.

„A szakadárok Popasna település térségében két fegyveres csoport jelenlétét észlelték. A felderítés során megállapították, hogy lengyelül beszélnek.”

Érdekes, hogy ezúttal elég konkrétan megadja a helyet. Ez vagy annyit tesz, hogy tényleg valós az információ, vagy annyit, hogy ezzel akarja hitelessé tenni. Nem tudjuk, ugyanakkor a település elhelyezkedése olyan, hogy Luhanszktól és Donyecktől hozzávetőleg azonos távolságban van.

forrás: Google maps

Az már egy komolyabb kérdés, hogy mi értelme van ezeknek a nem reguláris erőnek a térségben tartózkodniuk. Ha igaz az értesülés, akkor ez akár azt is jelentheti, hogy az ukránok tényleg készülnek valamire. A „Donyecki Népköztársaság” parancsnoksága szerint szabotázs- és terrorakciók az egység feladatai, azzal a céllal, hogy létfontosságú infrastrukturális létesítményeket bénítsanak meg és a lakosság körében félelmet keltsenek.

És itt volt egy kulcsszó: mindezt az ukrán erőkkel közösen végrehajtva! Csak kibújt a szög a zsákból…

Ha a hír csak egy kommunikációs fogás, nincs miről beszélni, de ha valós információkon alapul, az azt jelenti, hogy kiújulhatnak a harcok, és egyfajta gerillaharc kezdődik, melyet sem átlátni, sem ellenőrizni nem igazán lehet, ellenben sok áldozattal járhat…

Nem lenne jó irány!

Ajánlott Cikkek